Свързани новини

07.01.2010 15:50

България осъдена в Страсбург за нанасяне на морални щети на затворник

Видян 2122 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българин, задължаван да носи качулка с дупки за очите, всеки път, когато напускал килията си през 13-те месеца на предварителния му арест, получи 6000 евро обезщетение за нанесени морални щети. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург в свое решение.


39-годишният шофьор на такси от София Петьо Петков, заподозрян за атентат със сярна киселина, който впоследствие бил оправдан, завел иск пред съда в Страсбург за нечовешко и унизително отношение от страна на българските власти. До освобождаването си през юни 2003 г., той бил заставян да носи качулка всеки път, когато напускал килията си при придвижването си в затвора и извън него. Съдиите от Европейския съд по правата на човека уважиха иска му. "Съдът не вижда причини Петков да бъде заставян да носи качулка по време на разговорите си с адвокатите и близките му или при придвижването си във вътрешността на затвора", се казва в съдебното решение. Българските власти оправдаха тази мярка със сигурността на ищеца, който можел да стане жертва на отмъщение по време на съдебните заседания, тъй като жертвата била заместник директорка на Националната дирекция по строителен контрол в София. Съдът в Страсбург обаче счита, че анонимността на ищеца е могла да бъде опазена също толкова ефективно, ако заседанията са се провеждали при закрити врата или при забрана на телевизионните камери и фотоапарати. България е осъдена и защото е лишила повече от четири години ищеца от неговото такси и му го е върнала с липсващи или повредени части, което представлява посегателство върху собствеността. Както и заради неуместни изявления на прокурора след оправдаването на Петков, при обжалването на делото. Прокурорът казал, че нито един магистрат не може да го убеди, че Петков не е виновен. Това според съда в Страсбург може да създаде у наблюдателите впечатление, че заинтересованият е виновен за престъплението, за което е обвинен. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за