Свързани новини

05.01.2010 17:59

Осъдиха Кока-кола заради диабет и гастрит

Видян 5085 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кока-колата е вредна за здравето според присъди на руския и немския съд.


Наталия Кашуба от подмосковния град Химки заведе и спечели безпрецедентен иск, предаде официалният правителствен Първи канал на руската телевизия. Макар и символич, сумата която все все пак е възмездие за гастрита, който тя е получила след 3-годишна ежедневна употреба на напитката. 100 долара са парите, които е струвало лечението й от обострянето на заболяването.


Всъщност обвинението на Кашуба, което издържа в съда, беше за липсата на текст върху етикета, който да указва възможните лоши последствия от постоянната употреба на кола.


Една малка бутилка например съдържа 21 мг кофеин (силен стимулатор) и 102 г фосфорна киселина. Фосфорната киселина силно повишава киселинността в стомаха, може да съдържа и следи от токсични тежки метали, а фосфорът води до калциев дефицит в костите и зъбите.


Наталия Кашуба почувствала болки и неразположение и се обърнала към лекар. Той установил наличието на гастрит и я окуражил да заведе делото. То не продължило дълго – само 8 месеца. Руският пиар на Кока-кола естествено е недоволен от резултата и обеща обжалване. Пред вестник Известия той обяснява, че всички напитки на гиганта са стандартизирани от Световната здравна организация.


Това обаче не попречи на немския съд също да се произнесе срещу Кока-кола. 45-годишен жител на Есен, Германия, обвини компанията за придобит от него диабет. Според ищеца болестта е резултат от дългогодишна употреба на кола. Съдът му присъди щета с равностойността на 11 000 лева.


Много повече – 76 000 долара, спечели от делото си срещу Кока-кола новозеландец. Гръмнала в колата му бутилка причинила психологическа травма на човека и неговото семейство.


Господин Ли от Южна Корея също започна дело срещу Кока-кола. Неговото обвинение пък бе увреждане на 11 зъба след 30 години постоянно пиене на продукта, припомня Известия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален