Свързани новини

14.12.2009 11:46

Тръгна поредното заседание по делото за пожара във влака София-Кардам

Видян 1414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Окръжния съд в Плевен започна поредното заседание по делото за пожара във влака София – Кардам, при който миналата година загинаха 9 души, предаде БГНЕС.


Делото ще се гледа в два поредни дни. В началото на заседанието стана ясно, че и днес отново не се явяват всички призовани свидетели. На последното заседание в началото на ноември т.г. бяха разпитани близо 30 свидетели, други 20 не се явиха в съдебната зала. Според съдията по делото Николай Господинов има вероятност някои от ищците да поискат допълнителни експертизи, което ще доведе до забавянето на процеса. Допълнителна експертиза за причината за възникването на пожара може да бъде поискана и от съдебния състав, тъй като част от вещите лица, изготвили наличната пожаротехническата експертиза, са я подписали с особено мнение.
БГНЕС припомня, че на последното заседание в съдебна зала, заедно със своите адвокати се явиха тримата подсъдими - кондукторът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев, Георги Иванов - заместник-директорът по експлоатацията на "Спални вагони" в системата на БДЖ по време на инцидента, и началникът на влака Иванка Костадинова. Към документацията бяха приложени и заключенията от ДНК експертизите за установяване самоличността на загиналите. Според съдия Господинов най-вероятно ще се наложи допълнителна експертиза за причината за възникването на пожара във влака София – Кардам, тъй като част от вещите лица, изготвили пожаротехническата експертиза, са се подписали с особено мнение. Причината за пожара няма пряко отношение към предмета на делото, но близките на загиналите имат право да знаят каква е тя и вероятно ще се възползват от това право, коментира още съдия Николай Господинов. Съдебният състав реши да изиска окончателния доклад-анализ за действията на служителите от Транспортната бригада в нощта на трагедията. Докладът е резултат от проведеното вътрешно разследване и е в дирекция "Разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" към Министерството на транспорта. Прокурорът по делото Валери Мирчев поиска да бъдат глобени и доведени принудително всички редовно призовани по делото свидетели, които не са се явили. Около 20 свидетели все още не са призовавани в съда, още толкова са били призовани, но не са се явили. Предварително са запазени дати за заседания и на 28 и 29 януари 2010 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а