Свързани новини

07.12.2009 16:50

Всеки четвърти давал подкуп

Видян 1280 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки четвърти българин е трябвало да даде подкуп, за да получи услуга през последната година. Това сочат резултатите от „Системата за мониторинг на корупцията“ в редовното годишно изследване на корупцията в България за 2009 г., цитирани от БТА. Не е настъпила особена промяна в склонността на хората да използват корупцията, подчерта Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията. Като цяло гражданите и бизнесът оценяват, че корупцията в страната намалява. При икономическите кръгове тези нагласи са най-силни за последните десет година. В същото време между 15-20% от представителите на бизнеса участват в корупционни схеми, като има известен спад заради членството ни в ЕС и отварянето на нови пазари. Към октомври 2009 г. се наблюдава спад в корупционния натиск от страна на администрацията върху населението, сочи още изследването.


Най-голямата иновация при даването на рушвети е в купуването на шофьорските изпити. Дебитните карти са на мода при нелегалното взимане на книжка, писа вестник Стандарт. Няколко успешни акции на полицията с белязани пари и уличени автоинструктори принудили пазара да смени плащането от кеш през банкомат, което било значително по-чисто.


Основно предизвикателство пред антикорупционната политика на България през 2009-2010 г. е практическата безнаказаност на даването на подкуп и организираната престъпност във високите етажи на властта, коментираха авторите на изследването. Следващата 2010 г. ще бъде ключова за антикорупционната политика в България, тъй като Европейската комисия ще продължи да наблюдава напредъка на страната по отношение на противодействието на корупцията и организираната престъпност. Противодействие на политическата корупция може да бъде ефективно само с управленски мерки, основани на работещи механизми с цел да се разкъса обръча от фирми и да се отвоюва на държавата от криминалните мрежи, се посочва в доклада на Центъра за изследване на демокрацията за корупцията в България за 2009 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни