02.12.2009 12:58

Задържаха безработен собственик на 30 апартамента и кола за 250 хил. лева

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служителите от сектор «Икономическа полиция» към ОДМВР Бургас задържаха 48- годишния Иван Донков и проверяват начина на придобиване на имоти от него, предаде БГНЕС.


Установено е, че същия от 1997 година до момента е извършил множество сделки с недвижими имоти / покупко-продажби и договорни ипотеки/, като реално тези имоти представляват обезпечение на дадени от Донков парични заеми срещу 10 %-на месечна лихва / т.е. 120 % годишна лихва/. Констатирано е, че освен месечната лихва Иван Донков е начислявал при просрочие на месечната вноска и наказателна лихва в размер на 1 % на ден, т.е. ако днес се дължат 100 лв., след три дни се дължат вече 130 лв., а след 10 дни – 200 лв. По този начин неговите длъжници при закъсняло плащане с няколко месеца изпадат в невъзможност да се разплатят и губят обезпечението във вид на недвижим имот. Като обезпечение за кредита Иван Донков е използвал и записи на заповед, в които посочената сума многократно надхвърля реално дадените парични средства в заем. Т.е. реална заетата сума е 7 000 лв., но в записа на заповед е посочена сумата от 15 000 лв. За проверявания период е установено, че Иван Донков е осъществил 42 вписвания на покупко-продажби на недвижими имоти и право на строеж и 19 вписвания на учредени договорни ипотеки.


В хода на проверката е установено, че Иван Донков в контактите си със заемополучателите е парадирал с близките си отношения със служители на правоохранителната и съдебната система,като по този начин се е опитвал да парира възможни бъдещи претенции и жалби в полиция или прокуратура от засегнатите граждани. При беседи с пострадалите, полицейските служители са установили, че Иван Донков е упоменавал изрично и за близките си контакти с Пламен Дишков – Кела. Към момента не е установено Иван Донков да има някакви доходи от трудова дейност или да развива легална търговия, но е собственик на 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студиа в Несебър, два етажа и дворно място в кв. «Сарафово», етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас и парцел в Равда, апартамент в Централната част на Бургас. Донков ползва два автомобила «БМВ – 740 и 750 LI», единия от които е на негово име, а другия на името на майка му. На 1 декември служителите от сектор «Икономическа полиция» към ОДМВР Бургас са задържали Иван Донков за срок от едно денонощие, като срока на задържането с прокурорско постановление е удължен на 72 часа. Предстои гледане на мярката за неотклонение на Донков от състав на Бургаски окръжен съд вероятно утре следобед. При задържането му и извършения личен обиск е открита сумата от 5 000 лв. / «джобни пари»/. При претърсване в дома му са намерени и иззети 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи лихварската му дейност. ОДМВР Бургас призовава гражданите, пострадали от дейността на Иван Донков да се обърнат към служителите от сектор «Икономическа полиция» и да заявят претенциите си към 48 годишния бургазлия. Служителите могат да бъдат намерени в сградата на ОДМВР Бургас – ул. «Христо Ботев» 46 или на тел. 856 504 или 856 707! Информацията в статията е на агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата