Свързани новини

19.11.2009 14:46

С фалстарт започна делото срещу Христо Ковачки

Видян 1436 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С фалстарт започна делото срещу бизнесмена Христо Ковачки, предаде БГНЕС. 30-минутна почивка даде съдия Александра Йорданова, защото в самото начало на процеса възникна проблем с предявяването на гражданския иск срещу Ковачки.


Двамата юрисконсулти представиха пълномощни от министъра на финансите и граждански иск за над 16 781 000 лв. Двамата адвокати на подсъдимия – Ина Лулчева и Илиян Василев възразиха, че те трябва да са упълномощени от Териториалната дирекция на НАП в София, защото тя е понесла щетите. Съдът даде 30 мин. почивка за да могат юристите да представят нови пълномощни. 22 свидетели са призовани за съдебното заседание, като от тях се явиха 12. Христо Ковачки се появи с 20 минути закъснение. Той мина през служебния вход на Съдебната палата, за да избегне среща с чакащите го журналисти.
В средата на август Ковачки беше обвинен за данъчни задължения за близо 16 милиона лева, съобщи тогава зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той уточни, че става дума за данъчни престъпления в особено големи размери, за което се предвижда затвор от 3 до 8 години. Престъпленията са извършвани през 4 фирми, които са еднолична собственост на Ковачки. При разследването се установява, че фирмите са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС.
От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос, свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Бизнесменът препродавал съоръженията на свои фирми, като след всяка сделка е теглел ДДС. Така Ковачки е ползвал данъчен кредит и се е облагодетелствал. Една от фирмите на бизнесмена е успяла да дръпне 10 млн. лв. ДДС от държавния бюджет. Това твърди експертиза, която вече е приложена по делото. Тази схема много наподобява друга, използвана от бизнесмена Марио Николов. В момента той е подсъдим по дело за присвояване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп