12.11.2009 12:43

Уляна Пръмова: Няма да махаме новините на турски

Видян 2333 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БНТ не може еднолично да свали новините на турски език. Това може да стане с искане за промяна в програмната лицензия на телевизията. В момента няма аргументи, заради които тя да бъде направена. Това заяви директорът на БНТ Уляна Пръмова, цитирана от БГНЕС.


Ако новините на турски език бъдат премахнати, около 50-60 хил. души, които ги гледат всеки ден, ще бъдат лишени от това право. Новините не могат да бъдат преместени на регионално ниво, тъй като регионалните телевизионни центрове излъчват само местни новини. Дори и това да бъде направено, то ще бъде без ефект, защото центровете в Пловдив и Русе нямат достатъчен обхват за да покрият онази част от населението, която гледа тези новини.
До месец ще бъде изготвено статистическо проучване за обществените нагласи, спрямо програмата на Националната телевизия, на базата на което, ще може да бъде взето решение за съдбата на новините на турски език. След окончателното преминаване към цифровизацията, предаванията за хора, на които българският език не е майчин, ще могат да бъдат излъчвани и по някои от другите програми на Националната телевизия, които ще бъдат създадени. Пръмова подчерта, че в момента няма телевизия в страната, която да не обръща внимание в програмата си на малцинствата. Лицензията, с която БНТ разполага в момента е издадена през 2001 г. и тя може да бъде променена с решение на СЕМ, след мотивирано предложение от страна на управителния съвет по телевизията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби