Свързани новини

26.10.2009 10:25

ЕС трябва да се утвърди като глобална сила

Видян 1555 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз трябва да покаже, че може да стане сериозен играч на международната арена, редом със САЩ, Китай и Русия, заяви британският външен министър Дейвид Милибанд, цитиран от БГНЕС.


27-те страни трябва да дадат приоритет на отношенията си с Вашингтон, Пекин и Москва, написа Милибанд в Таймс преди предстоящата среща на лидерите на ЕС в Брюксел тази седмица. Той на няколко пъти отрече съобщенията, че натрапва кандидатурата си за поста на външен министър на ЕС.
"Европа трябва да даде приоритет на отношенията си с големите и развиващите се страни: със САЩ за сигурността, с Китай за промените в климата и с Русия за енергията", допълни той. "Европа трябва да покаже, че може да бъде стратегически и сериозен партньор", а границите на ЕС трябва да се разширят към "западните Балкани, Турция и Украйна", което ще разпространи демокрацията в желаещите членство страни. "Ние трябва да ги посрещнем с добре дошли. На юг в Магреб има търсене за по-близко сътрудничество, вместо членство, на което трябва да отговорим".
Милибанд подчерта ролята на Европа в справянето с глобалните конфликти и кризи, начело с тези в Пакистан. ЕС има нужда от британският "твърдоглав прагматизъм и глобален подход", добави той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп