19.10.2009 19:39

БАН: Народът фалира, 87% от заемите за първа необходимост

Видян 2360 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народът на България е във фалит! Това е изводът от изследване на Института по икономика към БАН, представено тези дни.


87% от личните заеми на българите и 67% от банковите им кредити са за покриване на неща от първа необходимост. 78% са убедени, че лихвите са непосилни. 60% се оплакват от условията за отпускане на кредити. 59% признават, че вземането на кредит е довело до влошаване на семейните финанси. Едва 10% от хората са взели назаем от банка, само 7% са защитили проект за бизнес.


Това е и най-мрачното число, понеже от една страна означава, че отпуснатите на населението кредити са рискови, а от друга показва, че хората не са особено предприемчиви, заключават учените от БАН.


Едва 15,3% от българите разчитат на спестявания преди навлизането на икономическата криза у нас в най-тежката й фаза. Проф. Гарабед Минасян заяви, че българите държат парите за черни дни в евро, а теглят кредити в лева, което според него показва недоверие към собствената валута.


Професорът е известен като критик на плоския данък, който е наричан от него “фиаско”. Пред агенция Кросс той даде своето обяснение защо кризата у нас ще бъде по-дълбока и по-дълготрайна, отколкото в повечето страни от ЕС: “Тези пари, които останаха в богатата част от населението, не отидоха за стимулиране на икономиката, а в бетонни джунгли и хубави коли и това е резултат и от плоския данък. Много публични дейности същевременно останаха недофинансирани”.


По въпроса с банковите лихви мнението на експерта, цитирано от fincity.bg е следното: “Чрез високите лихви по депозитите банковата ни система успя да задържи чуждия капитал в страната. В началото на 2008 г. чуждите депозити бяха около 5 млрд. лв. За близо две години те нарастват до 18-19 млрд. лв. Това е така, защото има доверие към функционирането на банковата ни система, която може да гарантира добра доходност. Става дума за автоматични стабилизатори на системата. Въпреки това, подобни стабилизатори имат краткосрочен ефект и ако нещата се задържат по-продължително време, то финансовата система може и да се разклати. Кое би било по-добре - високи лихви по кредити и депозити или ниски лихви по кредити и депозити? Вероятно при втория сценарий последиците биха били катастрофални”. Минасян добави:”Лихвите ще се успокоят тогава, когато икономиката заработи добре".


19’ напомня, че според прогноза на италианската Конфедерация на търговците за целия ЕС това може да се очаква не по-рано от края на 2012 – началото на 2013 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион