Свързани новини

08.09.2009 09:35

Яне Янев: Проблемът ни е в Конституцията

Видян 1557 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нещастието на Охридското езеро показва, че държавата не може да направи това, което при такива инциденти се случва в другите европейски страни. Сега се видя, че правителството се опитва да направи много, но го дърпа назад натрупаното в годините, каза Яне Янев, лидер на РЗС и председател на ПК за борба с корупцията и конфликти на интереси в НС, цитиран от БГНЕС.


Проблемът е в Конституцията, посочи депутатът. В нашата Конституция липса текст, който да казва какво се случва при извънредни ситуации. Това, което беше направено в предишното Народно събрание по закон по предложение на Емел Етем беше един тюрлю гювеч, допълни Янев. Няма субординация и не се знае кой пред кого отговаря, отбеляза той. Странна беше реакцията на президента, който не е все пак в изпълнителната власт. Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев се разхожда в кулоарите на Парламента, а се доказа, че е внесъл вагони, които се самовакумират и знаем какво се случи в Кардам. Но прокуратурата ще се занимае с него. На датата за траур след тежкия инцидент, в който загинаха 17 души в Ямбол, хора от МВР бяха на гуляй и имаше само една оставка, но тя беше по други причини. Не се разбра тогава едно Ауди кого вози – министър ли зам. министър ли, припомни скандала преди месеци лидерът на РЗС.
Не искам да правя анализ и литературно четене на интервютата на Алексей Петров, каза Янев. Според него не може да се твърди, че няма доклад на ДАНС. По различни начини Сергей Станишев е получавал различни документи, в които има визирани министри, зам. министри, областни управители, високопоставени държавни чиновници. „На 3 август, когато беше станало ясно, че Петко Сертов подава оставка, поисках среща с него и отидох в неговия кабинет. Тогава видях някои документи, че Дирекцията по противодействие на корупцията си е вършила работата“, каза още Янев.
По думите му Иван Костов е изнесъл класифицирана информация по повод на разработката „Галерия“. Комисията за контрол на ДАНС трябва да проведе заседание, на което да бъдат приети правила за огласяване на информация и втората точка да е за делото „Галерия“, настоява Янев. Според него за по-малко от месец, в комисията, която той оглавява, са дошли 93 сигнала за корупция и няма да има милост за никого.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец