12.10.2008 18:38

Премахват тавана от 4 аптеки на собственик

Видян 2153 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според депутати ограничението не влияе кой знае колко на монополистите



Лимитът 1 собственик да държи не повече от 4 аптеки ще бъде заличен в закона съвсем скоро, научи 19`. Така ще отпаднат всякакви ограничения относно собствеността при бизнеса с лекарства и всеки ще може да разполага с колкото си пожелае обекти на свое име.
Както е известно наскоро в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина бе приет компромисен вариант, задоволяващ донякъде хем претенциите на едрия бизнес, хем тези на фармацевтите-търговци, които се опасяват, че няма да удържат офанзивата и монополното поведение на големите босове. Фармацевтите дават за пример водещи страни в ЕС, сред които Германия и Италия, където собственик на аптека може да бъде само техен
колега по образование. От друга страна Еврокомисията съди в момента тези  държави за въведеното ограничение, като становището на институцията е, че всеки гражданин трябва да има правото да върти търговия с лекарства.
Срещу въведеното у нас ограничение от максимум 4 обекта на 1 име моментално скочиха някои от собствениците на вериги от аптеки. Сред най-големите босове в този бизнес е Веселин Марешки, който по думите на синия депутат Ваньо Шарков изобщо не се стряска от въведения лимит, тъй като щял да запише част от своите обекти на майка си, друга част на баба си и т. н., а отгоре на всичко дейността му била узаконена. Шарков не проумява как така в закона се записва, че всеки може да отвори аптека, а в приетата от правителството преди броени дни Национална здравна стратегия е отбелязано като приоритет възстановяването и развитието на етичния модел, който предвижда бизнеса да се държи от фармацевтите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак