Свързани новини

18.08.2009 18:32

България може да бъде съдена заради децата от Асеновград

Видян 1269 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полското министерство на правосъдието е изпратило настояване България да предаде на майката Барбара Василева и второто й дете, което живее в Асеновград при баща си Тодор Василев. Преди една година той отведе от Полша и двете деца, момичето беше върнато на майката след скандал, но момчето остана в България.


Бащата отказа да предаде доброволно 9-годишната Николета и 7-годишния Павел и в случая се намеси съдебен изпълнител. Братът и сестрата бяха буквално разпъвани от двамата спорещи родители, стигна се до бой между роднини, полицаи и дипломати. Накрая в Полша беше отведена само Николета, а Павел остана при баща си. Оттогава социални работници и психолози се опитват да говорят с детето, но Василев не ги допуска. Решението на съда трябва да се изпълни, защото иначе Полша ще осъди България в Страсбург, каза зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя обясни, че най-добре за децата е родителите да се разберат помежду си и бащата доброволно да предаде Павел на майката. "Двамата не са разведени и съдът в Полша тепърва ще решава за родителските права. Сегашното предаване на Павел на майка му няма нищо общо с делото", каза зам.-министърът. Машева допълни, че целта на Хагската конвенция, която регламентира действията при този тип отвличания, е да възстанови положението такова, каквото е било, преди единият родител да отведе децата без съгласието на другия.


Този случай не е изключение - през последните две години по искане на България в страната са върнати пет деца, след като единият от родителите им ги е отвел в чужда държава, каза Машева. Децата са били върнати у нас от Франция, САЩ и Австралия. Тези държави са ги предали на родителя в България, изпълнявайки задълженията си по Хагската конвенция. На същото основание България е съдействала в чужбина да бъдат предадени шест деца. Информацията е на dnevnik.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!