Свързани новини

02.08.2009 15:17

Внимавайте с роуминга! Цакат с sms-и и нови такси

Видян 3392 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сезона на почивките, внимавайте много с роуминга, ако пътувате в чужбина. Ще ви изненадат неприятно, ако не се подготвите предварително.
Щом кацнете в Австрия например, от МТел ви изпращат мило съобщение със солени цени. Получихме оферта от мобилния оператор за изпращане на sms на стойност 0,49 лв. в препоръчителна и 0,69  лв. в непрепоръчителна мрежа. Не че в съобщението пише коя е препоръчителна, което е леко пързаляне в очите на клиента. Пък и е все едно.
Според Регламента на ЕС относно роуминга, предложен от Европейската комисия през 2006 г., с цел намаляване на прекалено високите такси за роуминг, които потребителите плащаха, всички услуги са значително намалени. Цената за изпращане на sms в държавите – членки, каквито са и България, и Австрия, също е фиксирана - на 11 евроцента. Независимо от оператора, тарифата и други обстоятелства.
Тази цена се спазва категорично от другите ни мобилни оператори. В нашия друг - вивателски телефон, с който пътувахме в Австрия, цената е 0,252 лв. или 11 евроцента плюс ДДС. Този оператор не си е измислил “препоръчителни” и други мрежи.
Цена 25 стотинки предлага и МТел, но само в своята Евротарифа. Другите клиенти са прецакани.
Специално на нас никой никога, дори при смяна на цялостния абонамент, не ни е посъветвал да минем от плана Травълър, какъвто имат повечето стари клиенти като нас, правещи големите сметки и милионите печалба на компанията, на Евротарифа. Нищо, че често пътуваме и това е видно от сметките.
А би било хубаво да дават информация за различните възможности по отношение на тарифи и други интересни обстоятелства. Например чисто новата такса “изграждане на връзка”.
Понеже ЕС наложи разговорите вече да се смятат на секунда, а не на половин минута и цяла минута, както се практикуваше години наред у нас, в МТел е въведена нова такса, озаглавена “изграждане на връзка”.
Редно е клиентът да попита – ако съществува такава такса, защо тогава плащаме месечен абонамент? Той не е ли точно за “изграждане на връзка”? И то постоянна.
Както ни обясни не дотам любезна операторка от отдела за работа с клиенти на МТел, замаскиран зад кода *88, по правилата на новата такса, които не ни е известно да са масово разяснени на населението, тя се прилагала при всеки разговор в роуминг. Скромната цена е 0,504 или малко над 50 стотинки. Подобно също нещо не фигурираше в милия sms за пристигането ни в Австрия, а може би би било редно.
Съгласно настоящия Регламент на ЕС относно роуминга, цените за повикванията в роуминг намаляха на 30 август 2009 г., като достигнаха 0,43 EUR на минута за осъществяване на повикване и 0,19 EUR на минута за приемане на повикване в друга държава от ЕС.
Цените на мобилната телефония у нас като цяло продължават да бъдат най-високите в Европейския съюз – средно 18 евроцента срещу 2 евроцента в Кипър например. При положение, че доходите в нашата страна са най-ниските в рамките на ЕС.


Според сегашното положение, разписано в  Регламента на ЕС относно роуминга, се ограничава цената за гласови повиквания в роуминг, която операторите могат да наложат на потребителите, при използване на услугата от други държави на ЕС. Регламентът влезе в сила на 30 юни 2007 г. и въведе тавани от 0,49 EUR на минута за осъществяване на повиквания и 0,24 EUR на минута за приемане на повиквания от чужбина.


Пред в. Капитал ресорният еврокомисар Вивиан Рединг сподели какво е наложило силовото сваляне на цените на роуминга: “Пазарът на дребно на роуминг услуги се изчислява на 8,5 млрд. евро. Логично е да се очаква, че грамадните печалби, които мобилните оператори правят от потребителите на роуминг (около 4.5 млрд. евро за GSM операторите), ще бъдат намалени от новата регулация. Но компенсация може да се очаква по линия на по-голям брой обаждания и по-голямо проникване на услугата, ако операторите предложат интересни роуминг-пакети и убедят потребителите, че повече няма да ги дерат. Тази теза се потвърждава от октомврийското проучване на Eurobarometer за роуминга, според което 81% от запитаните отговарят, че високите цени на роуминга са основната причина те да не ползват мобилния си телефон, когато са в чужбина”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и