09.10.2008 14:19

"Република Северна Македония" е предложението на Нимиц

Видян 1244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Република Северна Македония" е названието, което международният посредник Матю Нимиц предлага в спора между Атина и Скопие и което, според първоначалните оценки, се приема като база за преговори и от двете страни, съобщи атинският вестник "Вима".


Днес гръцкият външен министър Дора Бакояни информира политическото ръководство на страната за новия пакет за решаване на спора, който Нимиц предаде вчера на преговарящите на двете страни.
Името, което предлага Матю Нимиц за Бившата югославска република Македония е "Република Северна Македония". Това название ще се използва само в международните организации, като се препоръчва и употребата му в двустранните отношения между Атина и Скопие, а конституционното име "Република Македония" не се променя, пише вестникът. Първоначално източници от гръцкото външно министерство окачествиха предложението като по-добро от предишното /тъй като включва ясно географско определение/. Достоверни източници, обаче отбелязват, че има и доста пунктове, в предлаганото от Нимиц споразумение, които се нуждаят от допълнително уточняване и промени.Неясна остава засега и рамката от идеи по трънливите въпроси за паспортите на македонските граждани и за определянето на тяхното гражданство /евентуално като македонско/. Според пакета на Нимиц, никоя от двете страни няма да има изключителни права върху названието "Македония", но за търговски цели употребата на името няма да бъде ограничавана. Предложението предвижда и три-месечен преходен период за приспособяването на двете страни към новото име, след като подпишат споразумението и бъде гласувана съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН.Атина изглежда решена да не разкрива картите си преди да бъде огласена позицията на Скопие. Гърция смята, че цялата процедура може да бъде обезсилена, ако властите в Скопие подложат предложенията на Нимиц на референдум, за който не е изключено да бъде отрицателен, пише гръцкият сайт In.gr. За гръцката страна е важно също, решението на проблема да съвпадне с идването на власт на новата американска администрация /от началото на 2009 г., след изборите през ноември, 2008 г. /.Според информации на в. "Вима" срещата на Матю Нимиц с преговараящите на Атина и Скопие, на която те ще представят вижданията си за неговото предложение, ще се състои след две седмици.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични