Свързани новини

30.07.2009 14:12

Фандъкова: Ще има примственост, но и ревизия

Видян 1851 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И в Министерството и образованието и науката ще има ревизия. Това заяви при официалното представяне на новия екип на ведомството си министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.


Цялостна ревизия ще бъде направена на всички учебни планове, като се започне от гимназиалния етап. За това ще отговаря новият заместник-министър за средното образование Милка Коджабашиева. Коджабашиева съобщи, че дейността й като зам.-министър ще започне с въвеждането на нова структура на за средното образование и изцяло нови учебни планове. На промяна ще подлежи и Националната програма за образованието 2006-2015. В професионалното образование пък ще има задълбочена реформа. Предвижда се още предучилищното възпитание на децата да започне от 5-годишна възраст. Основен принцип в МОН ще бъде екипността. За реформите във висшето образование ще отговаря бившият зам.-ректор на Техническия университет София проф. Румен Пранчов. Политиките за младежта в МОМН ще осъществява Светлана Ломева. Тя ще се следи за усвояването на средствата по оперативните програми на ЕС и европейската интеграция. При въвеждането си в МОМН тя посочи, че ше изпълнява длъжността заместник-министър по младежта, защото „вярва на Йорданка Фандъкова, която умее да управлява екипите си с усмивка“. Ломева се зарече да осигури прозрачност за резултатите от изпълнените проекти, дори и да са негативни. Проф. Пранчов от своя страна определи задачата си като най-трудна, защото ще трябва да управлява университети и институти, които са автономни. Тази своя дейност той ше осъществи чрез субсидията, която се дава на висшите училища и промяна в образователните закони. На такава ще подлежат Законът за научните степени и звания, Законът за висшето образование и Законът за насърчаване на научните изследвания. Приоритет ще има проектното финансиране на ВУЗ-овете.
Фандъкова обеща да има приемственост в министерството и затова ще продължи традиционните срещи „на кафе“, които нейният прешественик Даниел Вълчев провеждаше всеки месец с журналистите.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.