Свързани новини

09.07.2009 10:08

Г-8: Ситуацията остава нестабилна

Видян 1800 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерите на страните от Г-8 заявиха в комюнике, че има знаци за стабилизация в световната икономика, но предупредиха, че "остават значителни рискове", съобщава БГНЕС.


"Въпреки че има знаци за стабилизация, включително възстановяване на фондовите пазари... ситуацията остава нестабилна и значителните рискове за икономиката и финансовата стабилност остават", се казва в декларацията. "Ще продължим да осигуряваме последователно макроикономически стимули с ценова стабилност и средносрочна финансова подкрепа", се казва в текста, който е договорен по време на деловата закуска на лидерите на Г-8 в Акуила. "Докато тези необходими мерки оказват влияние в краткосрочен план върху нашите публични финанси, ние се задължаваме да осигурим финансова подкрепа в средносрочен период", се казва още в декларацията. Представителите на страните от Г-8 се ангажираха да спазят обещанията си за увеличаване на помощта за развитие за страните от Африка и с помощта на други дарители да увеличават ежегодно тази помощ с по 25 млрд. долара за периода 2004 -2010г. "Ние подчертаваме колко е важно да спазим обещанията си за оказване на помощ, които приехме в Гленийгълс. Ще трябва заедно с други донори да увеличим помощта за развитие за африканските страни с 25 млрд. долара годишно до 2010г. спрямо 2004г." се казва в текста на декларация за "развитието на Африка".
Представилите на Г-8 поеха ангажимент да изготвят предложение за принципите и добрите практики на международното инвестиране в селскостопанския сектор. Един здрав, динамичен и конкурентен частен сектор е от голямо значение за насърчаване на растежа и борба с бедността в развиващите се страни, се подчертава в текста. Страните от Г-8 решиха да снижат емисиите на газове с парников ефект с 80% или повече във високоразвитите индустриални държави, за да намалят с 2 градуса глобалното затопляне, се казва във финалната декларация на форума в Акуила. "Ние признаваме общото научно гледище, според което увеличението на средната световна температура над нивото пред индустриализацията не трябва да надвишана два градуса, заявиха осемте ръковосители на най-развитите държави в декларацията си. "Това световно предизвикателство може да бъде прието само чрез общо световно действие. Ето защо ние потвърждаваме нашето желание да споделим с всички страни целта за намаляване с най-малко 50% световните емисии до 2050г. Ние поддържаме също така и целта да с намали излъчването на газове с парников ефект от индустриалните страни с 80% или повече од 2050г. спрямо 1990г. или по-скорошна дата. Тази последна фраза оставя отворена вратата на САЩ, които се ангажираха с намаляване с повече от 80% на националните емисии на вредни газове спрямо 2005г.
Справедливата цена на петрола се превърна в предмет на отделна дискусия по време на работното заседание на лидерите на страните. По време на дискусията Дмитрий Медведев изрази становището, че регулирането на цените на петрола с административни мерки не е реалистично. Медведев е припомнил, че тази тема е била обсъждана и на Санкт-Петербургския икономически форум и тогава ръководителите на най-големите енергийни компании са заявили, че справедливата цена на петрола е в диапазона 70-80 долара за барел. Лидерите на Г-8 на свой ред са се съгласили, че това е справедливата цена, а също и с мнението, че процесът на ценообразуване се определя от пазара и не се подава на регулиране с административни методи, каза говорителката на руския президент Наталия Тимакова.
Тази година срещата на Г-8 се проведе в италианския град Акуила, който пострада от разрушително земетресение преди малко повече от три месеца. Г-8 включва САЩ, Русия, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания. В нея също така участва и ротационният председател на Европейския съюз – Швеция.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв