Свързани новини

18.06.2009 13:04

Гергана Паси: Намирам за абсурдно участието в политиката на персони с повдигнати дела

Видян 2121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намирам за абсурдно участието в политиката на персони с повдигнати дела. Тенденцията за "галевизация" на образа на България ще влезе в дебатите по Доклада за правосъдие и вътрешни работи. Така министърът по европейските въпроси г-жа Гергана Паси коментира информацията за участието на представители на българската организирана престъпност в предстоящите парламентарни избори, предаде БГНЕС.


"Това, което се случва с желанието на отделни персони, срещу които има заведени съдебни дела, повдигнати обвинения, да участват в политиката е нещо, което струва ми се не само аз намирам за абсурдно. То се коментира и от европейските експерти. Всъщност изобщо тенденцията за "галевизация" на образа на България е нещо, което извън всяко съмнение ще влезе в дебатите между държавите-членки, когато обсъждаме през септември Доклада за правосъдие и вътрешни работи", заяви министър Паси. "Няма да ви излъжа експертите от комисията държат във фокуса на внимание всеки един от тези случаи", добави тя. Г-жа Паси предупреди, че ще сме наивни, ако смятаме, че Европейската комисия ще санкционира тази "топ-мода в българската политика". Надявам се, че българският граждани ще направи правилният избор, каза тя. Не прогнозирам налагането на предпазна клауза, но не изключвам дебат за предпазната клауза, защото това ще е последният момент, когато ще може да се наложи подобна мярка на България. Не я прогнозирам, защото знам какви промени се случиха от миналата година насам, уточни Гергана Паси. В тази връзка тя коментира, че днес имаме по-малко аргументи, за да водим този дебат, но не трябва да се подценява критиката идваща от европейските партньори. Министър Паси смята, че този тип апели за налагане на предпазна клауза са насочени към вътрешната аудитория на европейските страни, а не към ЕК.
Истински важен доклад – така министър Гергана Паси оцени предстоящият доклад за напредъка на България в областта „Правосъдие“, тъй като той ще направи преглед на постигнатото през последната година. От последния доклад, който беше много печален, както всички ние знаем, смятам, че предприехме стъпки по всички позиции, по които се оценява напредъка, заяви министър Паси. Тя смята, че промяната на координационният модел е успешна. В него бяха въвлечени по-активно ръководителите на системи. Тя определи, като най-важно постижение през изминалата година факта, че сме се научили да говорим открито за проблемите си и смята, че този подход ще бъде използван от следващото правителство. Паси посочи, че все още не е ясно, кога ще излезе доклада. Не изключи възможността това да стане през септември, това отлагане е свързано не само с изборния процес в България, но и с процеса на избиране на нова европейска комисия, след провелите се в началото на юни избори за ЕП. Паси заяви, че този доклад ще бъде последван от друг доклад за усвояването на европейските средства, който ще бъде и за Румъния, не само за България. Докладът по глава „Правосъдие“ ще бъде критичен, но няма да бъде като миналогодишния, защото са се случили много конкретни случки заяви Паси. Тя отбеляза, че няма да се оценява самото натрупване на мерки, а тенденциите.
Паси открои следните тенденции, които "не се съмнява, че ще бъдат оценени положително":1. Модел на борба със съвместни екипи, включващи представители на ДАНС, НАП, МВР; 2. Функциониране на инспекторат на Висшия съдебен съвет /ВСС/, по който "имахме голям дебат, но показа своята добавена стойност", посочи министър Паси; 3. Всички мерки, свързани с прозрачността; 4. Забраната на замените – "тема изпъстрена с особени интереси" в България; 5. Мерки за съдебна прозрачност на всички съдилища – публикуване на всички решения на интернет страницата на съответните съдебни органи, което има антикорупционен ефект; 6. Комисията Кушлев "също показа добро развитие, въпреки ограниченото законово поле", заяви министър Паси, добавяйки, че "80% ръст на нейната ефективност си струва да бъде отбелязан". "С тази мисия приключва оценката за България. За този период получихме над 50 уточняващи въпроса още преди идването й", каза министър Паси. Тя заяви, че "комисията наблюдава списък с 50 дела и има добра информация за тях". "Не сме станали свидетели на зашеметяващи резултати по нито едно дело", призна министърът на европейските въпроси, но веднага направи уговорката, че европейските ни партньори "искат окончателни съдебни актове – приключване на процеса, а не непременно осъдителни присъди".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за