Свързани новини

17.06.2009 13:19

Цената на тока пада от 2 до 3%

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовата и икономическа криза оказва влияние и върху енергийния сектор, каза днес при откриването на енергийния форум край Варна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Константин Шушулов, предаде БГНЕС.


Шушулов посочи, че акцентите на енергийния форум през тази година са два: състоянието на българската енергетика и начините й за развитието в близка перспектива; и  как енергетиката ще се впише в кризата и как ще осигури на сравнително ниски цени потребление за стопанските и битовите потребители.
По данни на Шушулов, цената на електроенергията за битовите потребители ще бъде намалена с 2 до 3 % за клиентите на трите електроразпределителни дружества. Цената на нощната енергия ще бъде почти изравнена и ще е от порядъка на 0,10 лв. за киловатчас, а цената на дневната енергия ще бъде около 0,145 лв. за киловатчас, посочи председателят на ДКЕВР. Относно опасенията на бизнеса, че токът за него ще поскъпне, Шушолов коментира, че стопанските обекти са на свободния пазар и сами си договарят цените направо с производителите.
За тях също има понижение на цената на тока, защото нашите централи предлагат на по-ниска цена от миналата година, каза той и допълни, че друг е въпросът, че бизнесът не иска да излезе на свободния пазар. Загубите на ел. енергия по мрежата високо и средното напрежение са в рамките на загубите, които се отчитат в ЕС. Имаме високи загуби по ниското напрежение – 220 волта - което се ползва в бита, каза още Шушулов. По негови данни, при приватизацията на ЕРП-та загубите са били от порядъка на 20%, а в момента са паднали към 15%. Не може процесът да стане изведнъж, трябва да се инвестира в ниското напрежение, тъй като нашите мрежи са много остарели, допълни председателят на ДКЕВР. Той уточни, че в Европа загубите за ниското напрежение са в порядъка на 10-11%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено