Свързани новини

11.06.2009 13:40

Кметовете на общини могат да заявяват неучебни дни в регионите си

Видян 1214 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметовете на общини ще могат да заявяват до 3 неучебни дни в регионите си. Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на пресконференция в МС за приемане на правилника за народната просвета, предаде БГНЕС.


Подобна мярка се приема за пръв път и това е едно от нововъведенията в Наредбата за народната просвета, която ще влезе в сила от новата учебна година. Неучебните дни могат да са за местен празник или заради природно бедствие. В България има над 270 общини, не може министърът всеки ден да подписва подобни документи, коментира Вълчев. Другото нововъведение в българското образование, което се приема с правилника на Наредбата за народната просвета, е въвеждането на наказание - полагането на обществено полезен труд от ученика. Мярката е била обмислена с психолози, учители и методисти, за да се определят дейностите, които няма да унизяват, нито да уронват престижа на децата.
С наредбата за народната просвета, която днес бе приета с постановление на МС се въвеждат подробно описание на правата и задълженията както на учениците, така и на родителите и на класния ръководител, облекчава се редът за въвеждане на ученическите униформи. Училищата, които ще въвеждат подобно унифицирано облекло ще получат по 50 хил. лева за подкрепа на родителите, които трябва да закупят определеният модел дрехи. Въвежда се характеристика за поведението, която е само в две степени - "добро" и "недостатъчно добро". Сред описанията в новия документ са и предписанията при какви случаи учениците могат да бъдат изгонени от час или недопуснати до учебни занятия - напр. ако се появят в нетрезво състояние.
 
От новата учебна година се въвежда и кариерното развитие на българския учител - младши учител, учител, старши учител, главен учител и методист. Всяко училище самостоятелно ще решава как да помогне изоставащите ученици с допълнителни уроци. Децата до четвърти клас не могат да повтарят учебна година, за да наваксат материала, те ще имат извънредни часове или ще им се намаляват ваканциите. Когато детето не е готово за първи клас, това ще бъде отбелязано в документите му и ще означава необходимост от по-голяма грижа от страна на преподавателите. В България предучилищното образование е задължително, но родителите сами преценяват дали да запишат децата си на 6 или на 7-годишна възраст в училище, подчерта Даниел Вълчев. Всяко дете е различно и трябва да се съобразим с това, уточни министърът.
Право на родителя е да се интересува и да получава информация какъв е успехът на неговото дете в училище, какво е поведението му, да присъства на въпроси, при които се засягат правата и интересите му. Задължението на родителя е да осигури възможност на детето си да посещава училище, да се запознае с учебния план срещу подпис, да знае изискванията за дисциплината и облеклото на детето в неговото училище.
Остава възможността родителите да пишат извинителни бележки за три дни през цялата година, в които детето може да не посещава учебни занятия. Директорът има право да извини 7 дни от неявяването на децата на училище.
С наредбата не бе приета новата образователна структура /предложена в новия закон за народната просвета/. Новата структура предвиждаше основно образование да се завършва до 7-ми клас, а осми, по подобие на езиковите гимназии, да бъде година за усилено изучаване на чужди езици. Не беше приет и моделът на управление на училищата, при който директорите да имат мандатност. Не бяха приети и новите понятия в образованието. Широкообсъжданият въпрос за религиозните символи - възможността да се носят забрадки в училище, бе пропуснат в новата наредба. Всеки знае какво е прилично облекло, коментира Вълчев. "Училището не е място за демонстрации. Трябва да спазваме определени параметри на поведение. В някои случаи може да има санкции", допълни министърът на образованието и науката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на