Свързани новини

08.06.2009 14:31

АФП: Предстои трудно сформиране на правителствената коалиция в България

Видян 1383 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Победата на дясната партия ГЕРБ на изборите за ЕП пред социалистическата партия на премиера Сергей Станишев предвещава деликатно формиране на следващата правителствена коалиция след парламентарните избори на 5 юли, информира агенция АФП, цитирана от БГНЕС.


Нито опозицията, нито управляващата коалиция не успяха да получат абсолютно мнозинство на вчерашните избори, определени като "генерална репетиция" или "първото полувреме на един мач".
"Резултатите говорят за опасност от безизходица след парламентарните избори. Очаква се да бъде създадена широка коалиция", прогнозира политологът Иван Кръстев. Десницата в България, която спечели изборите, е разпокъсана. Партията на кмета на София Бойко Борисов получи 24,48% от гласовете, но потенциалният й партньор "Синята коалиция", която също е член на Европейската народна партия (ЕНП), получи едва 7,99%, припомня АФП.
ГЕРБ трябва да разчита на подкрепата на поне две малки партии, които не успяха да изпратят депутат в ЕП, но преминаха прага от 4%, изискван за представителство в българския парламент. Така, ако този вот се повтори на парламентарните избори, най-малко четирима партньори ще трябва да сформират следващия кабинет, заяви Андрей Райчев от института Галъп. Ситуацията може да се деблокира от само себе си, защото "резултатите от европейските избори не са напълно идентични с тези от парламентарните избори в България", счита политологът Иван Кръстев. Така че равновесието ще бъде определено от влиянието на манипулациите.
Според неправителствената организация "Прозрачност без граница" "16% от избирателите гласуваха в условията на зависимост, страх или им е било платено". "Контролираният вот има още по-голям потенциал на националните избори", счита председателят на организацията Антони Гълъбов. Купуването на гласове от партиите под формата на подкупи или предлагана храна или предмети е практика, която беляза изборите в условията на преход след рухването на комунизма в България, отбелязва АФП.
Политологът Огнян Минчев даде за пример партия Лидер на предприемача Христо Ковачки, която не успя да влезе в ЕП. "Това е корпоративен вот", при който работниците гласуваха за своя работодател, счита той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей