Свързани новини

22.05.2009 12:30

Майки на деца болни от диабет на протест през МЗ

Видян 2464 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетина майки на деца болни от диабет протестират пред Министерство на здравеопазването, предаде БГНЕС. Буквално минути преди протестиращите майки да се съберат на протеста, здравният министър д-р Евгений Желев напускайки институцията, коментира за БГНЕС, че днес в 2 часа очаква да бъде подписан договорът с фармацевтичната компания „Ново Нордиск“. В момента в министерството влезе представителката на родителите на деца с диабет Елисавета Коткова.


Към протестиращите пред Министерство на Здравеопазването(МЗ) се присъединяват още родители с техните деца, но те не да повече от 20 - 30 души. Родителите на деца болни от диабет, говорят за трудностите при изписването на инсулина, който е животоспасяващ за техния живот и техните деца.


Две от майките Светлана Владийска и Ана Петрова са се освободили от работа и са пристигнали за протеста в столицата от Пловдив. Владийска също е болна от диабет от 16 години и вече има усложнения, който лекуват с медикаменти, които тя самата доплаща. „Не мога да си позволя обаче по 500 – 600 лв. на месец, за да покрия инсулина за мен и за детето“, коментира тя. Според нея в момента датската компания за инсулин, предлага най-ниската си цена за Европа. Инсулинът на „Ново Нордиск“ в България ползват около 70 хил., като той се заплаща от здравната каса. Само 20 хил. от пациентите с диабет са на инсулин от друга фирма. „Ако се подпише договор, ние ще сме удовлетворени, но ако не го подпишат, мисля че всички засегнати с диабет, техните семейства и роднини, трябва да предприемат шествия или стачки. Това е подигравка! Предизвикват нашия протест с бездействието си, коментират майките пред МЗ.


Друго семейство на протестиращи, разказа пред БГНЕС, историята за сестра си, която е на 41 години и при заминаването й за работа в Испания, роднините били притеснени, как ще й изпращат инсулина там. Веднага щом пристигнала в Майорка, като емигрант и обявила болестта си, здравни институции там и изписали инсулин, и всички необходими медикаменти, коментират парадокса протестиращите.


Друга, е обаче историята на Величко Конаров, чиято дъщеря Галина Конарова на 28 години, днес в следствие на лечението на диабет, е ослепяла и в момента е на хемодиализа. Бащата на момичето твърди, че в момента е изгубил вярата в здравната система, защото където и да лекува дъщеря си „ Все ме гледат в ръцете“. Според него не става въпрос само за инсулина и но за всички усложнени процедури, като тези за лентичките за следене на кръвната захар. Очаква се представители на датската компания, да се срещнат с представители на министерството днес следобед. Животът на 80 хил. души диабетици в България, зависи от тази среща.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но