Свързани новини

22.05.2009 12:19

Стотици свещеници блокираха община Пловдив

Видян 1472 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици свещеници от Пловдивската епархия начело с митрополит Николай изнесоха пред общината молебен за вразумяване на властимащите, предаде БГНЕС.


“С огромно огорчение и болка, ние духовенството, и православния народ от пловдивската епархия ставаме свидетели, на опит за разтерзаване на тялото на църквата и на воденето на политически игри и дребни сметки на нейния гръб“, каза в словото си дядо Николай.
БГНЕС припомня, че проблемът възникна миналата седмица, когато по нареждане кмета на район Тракия, Диньо Матев, беше затворен храма „Св.Георги“ в Пловдив. Той е построен преди 10 -тина години на общинска земя от местния бизнесмен Георги Гюлеметов и от дарение на жителите на района. Към момента се смята, че храмът е принадлежал към алтернативния синод . Парадоксалното в случая е, че в него е служил свещеник от Българската православна църква (БПЦ), който последствие е бил отзован. Сега проблемът идва от там, че БПЦ настоява, храмът да бъде приобщен към нея. Това трябва да стане с решение на общинския съвет. Местният парламент обаче, за втори път отложи вземането на това решение, тъй като според тях проблемът бил маловажен. В словото си дядо Николай каза, че според него съветниците искат да използват юридическите хватки, за реализиране на нечии дребни материални интереси и на дребни политически битки. Според пловдивския Синод не е правилно, постъпленията в църквата да отиват в джоба на частника. Очакваният от гражданите протест пред общината не се състоя, но хора от инициативния комитет заявиха пред БГНЕС, че нямат нищо против църквата да бъде приобщена към пловдивския Синод, но имат опасения, че църквата ще бъде съборена, както това е ставало в други градове. Председателят на инициативният комитет на район „Тракия“ Нина Личева внесе в община Пловдив подписка от граждани. Под нея стоят имената на 350 недоволни от затварянето на църквата. По-късно бизнесмена Гюлеметов ще внесе още около 800 събрани подписа. Инициативният комитет ще продължи да отстоява правата си и да иска отварянето на храма. В жилищен район „Тракия“ живеят 80 хил. граждани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще