Свързани новини

19.05.2009 16:07

Имаме най-много полицаи и прокурори на глава от населението в Европа

Видян 1483 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме най-много полицаи и прокурори на глава от населението в Европа, заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева при представянето на концепция за наказателна политика и за разработването на нов наказателен кодекс, днес в института по правосъдието, предаде БГНЕС.


В момента магистратите обсъждат концепцията, която министър Тачева представи, като подчерта необходимостта от нов кодекс. Тя посочи, че има изоставане на правната регламентация в развитието на обществените отношения, несъгласуваност на законодателните инициативи, наблюдава инкорпхоркиране международни стандарти без това съобразено с особеностите на националната правна система.. Концепцията е насочена към облекчено наказателно третиране на деяние с ниска степен на обществена опасност, посредством изменение на материалната наказателно-правна уредба. За постигането на целите на наказателната политика и особено на престъпленията, извършени от непълнолетни или чиито жертви са деца. Сред основните средства за постигане на целите са диференциране на наказателната политика и намаление на наказателната репресия за престъпления, предвиждащи до 5 години затвор и такива извършени от непълнолетни. Необходима е и ефективна система от възпитателни мерки на непълнолетните. Основните средства предвиждат още ефективна защита на свидетели, усъвършенстване на режима за специално третиране на деца, участващи в наказателното производство. Подобряване на системата за обезщетение на вредите от престъплението нанесени на пострадалите.
Сред специалните средства е приемането на нов наказателен кодекс, който да премахне наказанието „доживотен затвор без право на замяна“. Министър Тачева се аргументира, с думите, че това не насърчава положителна промяна в личността на дееца. Сред дискутираните теми е оценката на института „пробация“. Към 1 януари 2009 г. 45 000 души са минали през института пробация. По отношение на института има две предложения- да запази характера си на наказание или да се превърне в негова алтернатива. Отпадане на наказанията лишаване от ордени и медали, „обществено порицание“ в новия наказателен кодекс, предвижда още концепцията. Според министър Тачева тези наказания вече са изчерпали функцията и не съответстват на нуждите на съвременното общество. Личен характер на глобата е заложен в концепцията за нов наказателен кодекс. Това означава, тя да може да бъде събирана от наследниците след смъртта на дееца. Разширяване на априорното поле на институциите и на условното осъждане и условното предсрочно освобождаване, предвижда още концепцията. Според министър Тачева във Великобритания, с която имаме туининг-проект 75-80 % от случаите, предсрочно освободени не извършват повторно престъпления. Мярката, която е свързана с полагане на труд или ограничение на придвижването на непълнолетни следва да бъде изрично приета от лицето. Намаляване на давностните срокове за наказателно преследване и изпълнение, предвижда още концепцията за нов наказателен кодекс. „Сега продължителността надхвърля сроковете от почти всички страни в Европа“, каза Тачева. Специално за децата е предвиден и съдебен контрол върху формулировката и начин на разпит с цел да се гарантира, че детето разбира въпросите. По думите на правосъдния министър международните стандарти изискват активно участие на педагог в тези разпити, а не само неговото пасивно присъствие, както е у нас. Предвижда се и приемане на нов закон за контрол за обществено опасното поведение на децата. Сред средствата на постигане на целите се предвиждат и промени в НПК, в закона за съдебната власт, в закона за МВР, в закона за правна помощ, в закона за отговорност на държавата и общините за вреди, в закона „Кушлев“ и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби