Свързани новини

12.05.2009 14:39

Костов: Безспорно България трябва да допринесе за колективната сигурност

Видян 1175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има теми, по които говорят малцина и някои от тях по задължение. Такава е темата НАТО – Русия. Това каза Иван Костов, лидер на ДСБ по време на лекция в Нов български университет, съобщиха от пресцентъра на ДСБ.


"Иска се смелост в България да се говори по тези въпроси. Ще се опитам да говоря смело и да назовавам нещата с истинските им имена. Има стар анекдот: Алиансът съществува, за да държи Русия вън, Америка - вътре, спрямо Европа Германия – долу, за да не се възроди Нацизмът.
Справя се блестящо.
САЩ реализират националния си интерес в защита на демокрацията и свободата в САЩ и Европа. Този интерес съвпада с националните интереси на европейските държави.
Европейският съюз е проект на НАТО. Символично под Вашингтонския договор стои и подписът на Роберт Шуман.
Натовските гаранции за сигурност са основа за благоденствие и просперитет на Европейските държави.
Русия като самопровъзгласил се враг, по нейно настояване. Така ще го определя. По стара идеология Русия спасява света. Това е стара руска имперска и постимперска политика. До края на 97-98г. сякаш искрено се опитваше да се включи конструктивно в новия световен ред. Слабостта на демократическата традиция обаче доведе на власт старата номенклатура на комунистите и на КГБ. Незнайно защо те избраха за свой враг НАТО. Истинският поврат беше през 1999 г. в Косово. Балканите се оказаха единствени, чрез които могат да се върнат на голямата политическа сцена. Хаосът от разпада на Югославия, както и наличие на проруски елементи в политическите елити в България и Югославия дават шанс на Русия именно на Балканите. Покачването на цените на петрола в началото на новия век позволи на руската икономика да се възстанови и това веднага захрани новия й курс. Веднага след втората вълна на разширяване на НАТО, Русия за първи път включи в лексиката си "сфера на влияние” и започна да говори за нарушени интереси. Използва това и за репресии върху свободните медии.На ежегодната конференция по сигурността в Мюнхен през 2007 Путин се впусна в безпрецедентни атаки срещу НАТО и Европа и заяви, че Русия ще се придържа към свои собствени критерии и правила в международните отношения. Основното послание беше ясно - с тези цени на петрола Русия се връща на световната сцена по-силна, а САЩ по-слаби, заради войната в Ирак. Европа се оказа без значение. Отношенията между НАТО и Русия бяха непоправимо повредени, тъй като Грузия и Украйна заявиха желание за членство в НАТО.
Безспорно България трябва да допринесе за колективната сигурност, включително енергийната, като възстанови ролята си на първостепенно място в Югоизточна Европа. Позицията й позволява да бъде разпределител и ключов доставчик който може да решава енергийните проблеми на своите съседи.
Дори само заради своята енергийна и национална сигурност трябва да намалим обвързаността си с Русия
1 като ревизираме мега проектите и енергийните проекти
2 дадем приоритет на НАБУКО
3 създадем сигурни гаранции в случай на спиране или ограничаване на доставките.
Трябва да настояваме пред ЕС за единни цени и единни транзитни такси за всички страни членки", каза още Иван Костов, цитиран от агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако