Свързани новини

06.05.2009 17:03

Най-печелившите банки: Уникредит, ДСК и ОББ

Видян 5637 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 3.1111
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банковата система в България продължава да бъде стабилна и на печалба. Сумата на активите на банковия сектор е 69.2 млрд. лв., като петте най-големи кредитни институции са с пазарен дял 56.3%, а средните и малките банки притежават 38.2% от общите активи на системата. Отчита се ръст на депозитете на гражданите. В края на март 2009 г. коефициентът на покритие е 145%, като нивото е сред най-високите в ЕС.


Въпреки усложнените пазарни условия и отчетените загуби в банковите системи на други страни, у нас трезорите реализират печалба за първото тримесечие в размер на 271 млн. лв, пише в отчета на БНБ, публикуван точно преди празниците.


Лидер по печалба за тримесечието е Българската банка за развитие с положителен резултат от 4,88 млн. лв., което е ръст от цели 326% на годишна база. Това се дължи на включването на единствената държавна банка в Плана Станишев за подкрепяне на икономиката чрез кредити за 500 млн. лв. по конкретни бизнеспроекти на хиляди малки и средни фирми.


Сред търговските институции номер едно е УниКредит Булбанк, която е постигнала 58,8 млн. лв. печалба, следвана от Банка ДСК с 48,75 млн. лв. и ОББ с 28,04 млн. лв. Най-голям спад на печалбата на годишна база у нас бележи Юробанк И Еф Джи (обединила Пощенска и Банка ДЗИ), чийто положителен финансов резултат се стопява с 62,7 на сто до 9,85 млн. лв.


“Най-обезпокоително от банките с отрицателен финансов резултат е положението с печалбата на гръцката банка Алфа Банк, която е реализирала загуба от цели 11,5 млн. лв. за първите три месеца на 2009 г. За цялата минала година загубата на Алфа Банк възлезе на 23 млн. лв., а в края на март 2008 финансовата институция имаше отрицателен резултат от едва 302 хил. лв”, пише по повод данните на БНБ най-авторитетният сайт за икономика инвестор.бг. Тревогата е подсилена от авторите на сайта с още един факт: “Негативна тенденция се наблюдава и при активите на гръцката банка, които макар да се увеличават с близо 25 на сто до 2,05 млрд. лв. на годишна база, търпят спад от около 4 на сто спрямо 31 декември 2008 г.”


Най-голям ръст на активите, след правителствената Българска банка за развитие, има Емпорики със 79,3% увеличение. В дъното на класацията със спад на своите активи за последната година са: Райфайзенбанк, Тексим и Зираат Банкасъ, добавя инвестор.бг. Най-голям ръст на активите бележат Сити Банк (51%), КТБ (11,4%) и Общинска банка (9,9%). Сред първите пет по ръст са още ББР и опериращата от скоро у нас Леуми.


В края на март общата капиталова адекватност на банковия сектор е 16.5% (при 14.9% в края на 2008 г.), а адекватността на капитала от първи ред достига 12.7% (при минимално изискване от 6%), хвали гилдията в отчета си БНБ.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели