Свързани новини

22.04.2009 13:07

Започнаха дебатите в НС по повод ветото на президента за закона за изборите

Видян 1670 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ДПС не би имало представителство в парламента, особено след 2001 г., ако съществуваше такава бариера за участие на коалиции за избори, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде БГНЕС.


Според него, ако през 2001 г. управляващите от ОДС бяха наложили такъв висок праг, коалицията "Либерален съюз", част от която бе ДПС със своите 7,45 % на изборите не би влязла в Народното събрание и ДПС нямаше да бъде в парламента. Когато си управляващ не можеш да използваш властта, за да елиминираш опонентите си, каза още Костов. Можете да бъдете сигурни, обърна се Костов към депутатите, че никой за тези 20 години не е постигал преимущества манипулирайки изборните правила. Той предупреди, че е извършено голямо нарушение и увери народните представители , че никога при никакви обстоятелства демократите не биха отвърнали на опонентите си със същото. Димитър Абаджиев от "Ред, законност и справедливост" заяви от трибуната, че истинско ОФ, воглаве с президента Георги Първанов, включващо и част от дясната опозиция се е надигнало през последните две седмици срещу 8% изборна бариера. Той определи това, като популизъм и призова да се спре политическата мимикрия, водеща до безпринципни коалиции. "Зад тази логорея, стои една единствена думичка "страх", каза той и продължи, че противниците на промяната явно нямат силата да минат 8% бариера и затова се борят да останат старите правила." На упреците, че от РЗС са внесли текста в последния момент той отговори, че внасят това предложение вече от 8 месеца, а не в последните дни, както се твърди.
Стана ясно и премиерът Станишев си призна, че става въпрос за сделка, поясни от трибуната лидерът на СДС Мартин Димитров. Той повтори тезата си, че никой до сега в последния момент не си е позволявал да променя правилата преди избори. Според него българския избирател е доказвал своя разум и е наказвал такива действия. "От тук нататък основната цел на дясно мислещите хора е, тази управляваща коалиция да бъде пратена в опозиция.
Ние отново няма да участваме в гласуването заяви депутатът от НДСВ Яни Янев. Изправени сме пред предрешен мач и не желаем да участваме в предрешена битка, каза той. Какво пречеше, продължи той, тези два големи въпроса за мажоритарния елемент и за изборната бариера да бъдат подложени на референдум, за да се прецени доверието на българските граждани. Всичко това е предварително уговорено и подхода говори за двойни стандарти, оповести той позицията на жълтата парламентарна група.
В полупразна зала в парламента се водеше разгорещения дебат около промените в избирателния закон, върнати за ново обсъждане с указа на президента. Предстои да бъдат изказани позициите на Коалиция нза България и на ДПС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец