Свързани новини

21.04.2009 14:33

„Белене” ще бъде камък на шията на икономиката ни според М. Димитров

Видян 2000 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петър Димитров и Сергей Станишев обиколиха всички европейски банки и те по европейски възпитано им казаха, че няма да си рискуват парите, защото нямат изгода. АЕЦ „Белене” ще бъде камък на шията на българската икономика, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров, предаде БГНЕС.


Димитров съобщи, че стойността на енергийния проект е за близо 4 млрд. евро и по непотвърдена информация в момента се говори за 4 руски банки, които ще го финансират. Димитров коментира изказването на президента, в което той заявява, че проектът е добър с думите, че той обвързва проекта и с мажоритарния вот. "Енергийното лоби очевидно стои зад сегашното правителство и ще се опита да бъде и зад следващото”, каза синият лидер. Той смята, че в проекта участва и Румен Овчаров /бивш министър на икономиката и енергетиката, бел.ред./. От синята централа днес съобщиха, че са изготвили анти кризисна програма, но засега няма да я разкриват. Предвижда се тя да се изпълнява по месеци, като започва с конкретни действия още от август. Като част от нея от СДС смятат да преразгледат всички сделки на правителството през последните 6 месеца. Синият лидер запита още защо в тези условия се договарят 4 милиарда кредит от Русия, в който задължително държавата ще даде поне 2 гаранции – парична и за изкупуване на електроенергия за много години напред на фиксирани цени. Причината е, че руските банки не дават пари без държавна гаранция. "Все едно семейство да си купи руска печка, която да не знае дали му е необходима и дали ще може да си я плаща” коментира още той, като зададе въпроса "кому е нужна такава огромна инвестиция от страна на Русия”. "На езика на пазарната икономика това означава, че проектът е много рисков”, посочи Димитров. Като друга мярка от антикризисната си програма от СДС ще искат замразяване на големите инфраструктурни проекти до доказване на тяхната ефективност. Те твърдят, че ако са в следващото управление ще искат забрана на всякакви сделки с държавни активи ако няма конкурентно-конкурсна основа. "Призовавам парламентът да разгледа заема за АЕЦ "Белене" и да има дебати, защото ефектите от него са за следващите 20-30 години”, каза още Димитров. Според него, България е единствената държава, която смята да строи електроцентрала в условия на криза, а сделката ще вкара икономиката в още по-голяма рецесия.
Секретарят на СДС Иван Сотиров алармира пред медиите за промените, които правителството замисля с операторите на мултиплекси и различаването им от операторите на мрежи за разпръскване. По думите му, "чрез мегапроекти срещу мегакомисионни” правителството иска да упражнява контрол върху всички медии. "Опитват се да вкарат държавата в извънредна ситуация, защото усещат че обществените нагласи са против това управление”, коментира Сотиров. По думите му, се създава монопол, който се прехвърля в частни ръце. Секретарят на СДС заплаши, че ако се приемат промените в закона сините ще сезират ЕК, защото тя ще се сезира и от западни инвеститори, които този закон ще отрежат. Мартин Димитров коментира, че с приемането на закона "България започва да заприличва на Беларус” и има опасност медии да започнат да изчезват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион