Свързани новини

16.04.2009 14:50

А София можела да се чисти

Видян 3331 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

София можела да се чисти. Това доказаха само за пет дни фирмите, ангажирани от Националния кризисен щаб за справяне с проблема със софийския боклук. Равносметката е - 1550 т извозени отпадъци, ликвидирани са нерегламентирани сметища, от които са изнесени общо 1200 куб. м боклук. Събрани са и над 1200 куб. м едрогабаритни отпадъци. “Ние не правим самоцелно съревнование с общинските акционери, но това което извозва Кризисният щаб е с пъти повече. Ние имаме обаче и повече техника“, каза вчера областният управител и шеф на щаба Тодор Модев. 


Факт е, че фирмите, мобилизирани за справяне с кризата разполагат както с професионална техника, така и с хора. Освен това досега те не са получили нито лев за свършената работа. Като за всички дейности по сметосъбиране, сметоизвозване, миене и т.н. тези фирми няма да генерират печалба, а ще им се плаща по себестойност.


Съгласно закона при управление на кризи фирмите, с които щабът работи, ще получат обезщетение, посичи вчера Тодор Модев. Те обаче щели да вземат по-малко пари отколкото общинските концесионери. Според думите му те ще получат около 20-30% по-малко, отколкото общинските.


В същото време голям процент от новите фирми, които поеха кварталите на досегашния концесионер „Новера“, повече от месец се упражняваха на гърба на софиянци. Данъкоплатците пък трябваше да ги разбират и търпеливо да чакат новите чистачи да научат маршрутите си.


Разликата в това, което софиянци плащат, и това което им се предоставя като услуга бе посочена в прав текст от премиера Сергей Станишев миналата седмица. В хазната софиянци внасят 140 млн. лв., а за почистване се отделят 80 млн. лв.


Както 19` писа, деветте фирми подписаха договорите си вкупом, ден след като правителството обяви криза с боклука. Споразуменията с тях обаче останаха забулени в тайна. Общинските съветници от БСП Жельо Бойчев и Петър Курумбашев казаха пред 19`, че са отправили писмено запитване до кметската управа за цените. Отговор обаче нямало.


Междувременно в сряда от Националния кризисен щаб официално изиска Столичната община незабавно да представи договорите със сегашните изпълнители на поръчката за сметосъбиране и сметоизвозване на 24-те района на София, както и договорите с подизпълнителите, ако има такива. Вероятно целта е да се внесе прозрачност и яснота по тези договори, коментираха специалисти.


При избора на фирмите зам.-кмета по екология Мария Бояджийска обясни в пресата, че целта на общината била да избегне монополизирането на чистота само от една компания. А да се създадяла и конкуренция. Друга цел на кметската администрация била една фирма да не взима повече от пет района. На практика обаче не се получи така. Фирма „Титан“ доминира над останалите нови чистачи с осемте софийски района.


Точно след като новите чистачи поеха софийските квартали София видимо затъна в Боклуци. И докато кметът Борисов упорито твърдеше, че София никога не е била по-чиста, в анкета на сайта на в. 19` читатели заявиха обратното, че милионният град никога не е бил по-мръсен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион