Свързани новини

14.04.2009 13:07

Синдикатите предлагат как да се спаси "Кремиковци"

Видян 1492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една година вече „ Кремиковци” не работи. Предприятието беше обявено в неплатежоспособност на 6 август 2008 г. Същевременно се разрази и световната икономическа и финансова криза, се казва в декларация на КНСБ и КТ "Подкрепа", цитирана от БГНЕС.


Кризата постави световната металургия и пазара на метали в изключително тежко положение. Цените на металите рязко паднаха и възможностите да се акумулират средства, за да се произвежда и да се плащат работни заплати на работниците, се ограничиха в максимална степен. На работещите в дружеството не са изплащани работни заплати от м. ноември 2008г. до сега. В тази ситуация, търсенето на нов инвеститор за комбината –„Смарт груп”, Украйна и CSN, Бразилия, засега не се увенча с успех. Опитите продължават. Предстои преструктуриране на управлението и на целия производствен цикъл на „Кремиковци” АД.
Структурните реформи в комбината неизбежно са свързани и с освобождаването на персонал. Вече са освободени 400 човека, а синдикът на дружеството и мениджърският екип са заявили в Агенцията по заетостта освобождаването на още 1500 човека на втори етап / до м. юни 2009г./.
Работещите ежедневно провеждат протестни действия в защита на справедливите си искания за изплащане на дължимите работни заплати, осигуровки и обезщетения.В тази ситуация предлагаме следните възможни варианти за решаване на проблемите в “Кремиковци” АД към настоящия момент:
1.Придобиване на собствеността на дружеството чрез оздравителен план от инвеститор;
2.Отдаване на обособени части от комбината под наем, с последващ оздравителен план и придобиване на собствеността. Към момента са налице: оферта на “Интертръст Холдинг” АД ; заявено желание от “Екометал инженеринг” ЕООД за работа на ишлеме и последващо придобиване на собствеността.
3.При липса на инвеститор, предлагаме да се премине към т.нар. “капитализация на дълга” по реда на Търговския закон.
4. Използване на форми на алтернативна заетост:
Екопроект с финансиране от Европейската комисия за изграждане на плантация от слънчеви колектори на площ от две хиляди и петстотин декара / табана на рудник “Кремиковци” /. Земята е пустееща, собственост на “Кремиковци” АД. Проектът може да осигури около 1000 работни места с професии приложими и близки до тези на работещите в комбината. Реализацията на този проект е свързана с квалификация и преквалификация на кремиковски работници, финансирана по други програми.
5.Продажба на активи на дружеството / ТЕЦ, Производство на металургични огнеупори, Феросплавен завод, Ремонтно-механичен завод/, с решение на събранието на кредиторите, за което е необходима подкрепата на държавата, като един от големите кредитори. Продажбата е необходима за осигуряване на средства за изплащане на дължимите работни заплати, обезщетения и други задължения към работниците и служителите в “Кремиковци” АД.
6. Ползване на възможностите на Националния план за действие по заетостта;
7. България да кандидатства за финансиране от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, на активни мерки за връщане на пазара на труда на съкратените кремиковски работници и служители;
8.Ранно пенсиониране – работници и служители в “Кремиковци” АД, на които им предстои до пет години да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да имат възможност да се пенсионират и да получават пенсия в размер на 80 % от полагащата им се, до покриване на критериите за получаване на пенсия в пълен размер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.