13.04.2009 08:56

Бургас и Поморие срещу петролопровода „байпас“

Видян 2367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Граждани на Бургас и Поморие се обявиха против изграждането петропровода „Бургас-Александруполис“, наричан от експертите „байпас“. Два инициативни комитета връчиха петиции на еврокомисар Меглена Кунева, която беше на посещение в черноморския град. След като Общинския съвет в Бургас отмени в петък референдума за петропровода „байпас“, екоорганизации и граждани се срещнаха с еврокомисарката. Те настояват да не се изграждат буйове в залива, а жителите на Поморие искат да бъде проведен референдум на 16 май. Меглена Кунева обеща да постави въпроса пред комисаря по околната среда в ЕК Ставрос Димас.


На последното заседание на Общинския съвет беше избрана петчленна комисия, която да води преговори с правителството. То трябва да даде финансови  гаранции за опазване на околната среда и водите на Черно море.  


Проектът за петролопровода „Бургас- Александруполис“ е готов от 15 години и учудващо защо точно сега натискът на Русия е най-силен. Още повече, че не са постигнати договорености за каспийския нефт и тръбите на петролопровода-“байпас“ може да останат празни. Петролопроводът, свързващ тенгизкото находище с Новоросийск може да бъде разширен, но тогава Русия няма да има икономическа свобода.  


Според Валентин Кънев – шеф на Балканската и Черноморска асоциация, сега тенденцията е да се използват максимално възможностите на Босфора, а не той да се заобикаля, каквато е целта на „Бургас-Александруполис“.  Има трансбалкански варианти „Баку-Джейхан“, „Самсун – Джейхан“, а “Бургас-Вльора“ е най-реален.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат