08.09.2008 13:36

5 млрд. евро инвестиция и 4500 назначени от Voestalpine

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако австрийската компания Voestalpine реши да построи завод за стомана у нас, то тя ще инвестира над 5 млрд. евро, а заетите в комбината ще бъдат около 4 500 души. Конкуренцията за това къде ще бъде построен заводът обаче е изключително сериозна, тъй като и Румъния, Турция и Украйна са силно заинтересовани към инвеститорското търсене на австрийската компания. Това обясни на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който подписа Меморандум за разбирателство с Алфред Дюзинг, главен финансов директор на подразделението за стомана и член на Борда на директорите на Voestalpine, предаде агенция “Фокус”.


Последната дума за това в коя държава ще се инвестира ще бъде на самата компания, като това ще стане в края на тази година, уточни Алфред Дюзинг. „България вложи много усилия, за да привлече тази инвестиция на наша територия. Знаете, че със специална група журналисти ходихме в заводите на компанията в австрийския град Линц, за да видим условията за производство и каква е екологичната обстановка и технологичното ниво на производството”, каза министър Димитров. Той каза още, че страната ни е направила всичко възможно българското предложение да бъде едно от най-атрактивните. Димитров посочи, че е уточнен теренът, на който предлагаме на компанията да построи бъдещия си завод.


„Това ще стане под формата на индустриална зона в съответствие с българските и европейските правила, с явяването на открит търг или конкурс и след спечелването му да получат правото за разполагане в тази зона. Присъствието в зоната е открито и за други инвеститори, които евентуално ще са свързани с производството на компанията – преди всичко в сферата на автомобилостроенето, но и от производството на домакински уреди”, каза министърът.


Той посочи, че за да може страната ни да е равностоен партньор в юридически план, Министерски съвет е взел решение да привлече международни юридически консултанти, като за целта е заделена отделна сума в бюджета на МИЕ, с която да се плати на консултантите, така че българските интереси да са национално защитени.


Инвестицията на компанията е особено изгодна за региона. Предвижда се много крупна модернизацията на инфраструктурата – особено на железопътната, модернизация на терминалите, които ще обслужват това производство, осигуряване на ВиК структура, на електричество и вода - и изобщо цялата инфраструктура, която до голяма степен ще е ангажимент на България, ако кампанията реши да се разположи у нас, обясни Димитров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп