31.03.2009 13:56

България - следващата кандидатка за държавен банкрут?

Видян 2167 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е следващата в списъка на страните от Източна Европа, застрашени от държавен фалит. Това се казва в анализ на германският вестник "Ханделсблат" за кризата и източноевропейските държави, цитиран от БГНЕС. България има един от най-високите в региона дефицити по текущата сметка - 24.5 процента от БВП на страната. По-лоши са само данните за Черна гора - с близо 27 на сто, пише още авторитетното издание. За сравнение - в страните от еврозоната усреднената стойност на този показател е само 0.6 процента. Така стигаме до стряскащата прогноза на редица финансови експерти, според които България е "следващата кандидатка за държавен банкрут", пише изданието, цитирано от Дойче веле. Тази оценка се подкрепя и от обезпокоителните данни на Виенския институт за сравнителни международни анализи, според които външните задължения на България растат постоянно.


Основната причина за слабия износ на Украйна и страните от Западните Балкани са нарастващите задължения на домакинствата. Те нараснаха стремглаво между 2002 и 2007 г. средно с 44% годишно и доведоха до аналог на ситуацията с пазара на недвижимо имущество в САЩ. Самите домакинства обаче също носят своята вина - брутният вътрешен продукт продължава да расте според Виенския институт за международни икономически оценки (WIIW): 137% през 2008 г. в Латвия, 121% в Унгария и 112% в България, която според експертите е следващият кандидат за държавен банкрут. Освен това, 70% от банките в Източна Европа са собственост на западни инвеститори. Те поощриха вътрешното потребление чрез раздаването на лесни кредити. В същото време жителите на Източна Европа попаднаха в следващия капан: те получаваха много по-благоприятни кредити в евро, долари или швейцарски франкове. "Кредитите в чуждестранна валута - това е австрийски феномен, който австрийските банки внедриха в Източна Европа", смятат от Международния Валутен Фонд. Преди всичко, в Румъния и България заради обезценяването на местната валута те трябва да отделят повече от 20% от своите доходи. Така кредитите в чужда валута бяха предпочитани и сега обезценяването затруднява изключително частните и държавни длъжници на банките. Все пак има и няколко светли лъча - България продължава напред с бюджетен излишък, Хърватия регистрира в последното тримесечие на 2008 г. още по-поразително увеличение от 0,2%, а премиерът на Албания Сали Бериша заяви: "Аз не виждам криза".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния