24.03.2009 17:20

На първо четене в НС приеха промените в закона за евродепутати

Видян 1111 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На извънредно заседание днес депутатите гласуваха на първо четене промените в закона за избор на членове за европарламента, предложени в законопроектите на Христо Бисеров от ДПС, на Мая Манолова от Коалиция за България и на независимия Лъчезар Иванов, предаде БГНЕС.


Единственият отхвърлен текст бе на депутата от ОДС Йродан Бакалов. Ангел Найденов, председател на комисията за промени в изборния закон още днес ще внесе в НС обобщен текст в основата на трите законопроекта и настоя да се съкрати срока за внасяне на предложения между първо и второ четене. В момента народните представители започнаха разглеждане на законопроектите за промени в Закона за избиране на народни представители.
Председателят на временната комисия за промени в изборното законодателство прочете доклад, в който от 12 законопроекта за промени в закона за избиране на депутати, комисията е отхвърлила 9 и е одобрила само 3 законопроекта-текстовете на Яни Янев-НДСВ, Мая Манолова-БСП и Христо Бисеров-ДПС. Найденов прочете и втори доклад относно законопроекти за електронно гласуване, внесени от Иван Костов и Асен Агов- ДСБ, и втори от Мартин Димитров, Йордан Бакалов и Ваньо Шарков ОДС. Комисията е отхвърлила и двата законопроекта.
БГНЕС припомня основните тези на вносителите на трите законопроекта, гласувани и приети от временната комисия за промяна в изборното законодателство, представени днес в пленарна зала. Яни Янев и група народни представители предлагат изборите да се провеждат в работен ден, който да се обяви за неработен. В текста е предвиден нов механизъм за съставяне на избирателните списъци без попълване на личните данни на избирателя. Предвижда се национален регистър на удостоверенията за гласуване на друго място, въвежда се изискване в изборния ден кандидатите за народни представители да бъдат представлявани най-много от двама застъпници. Със законопроекта се предлага и преференциално гласуване с праг от 5% в рамките на пропорционалната избирателна система. Промените засягат и агитационните материали – въвежда се изискване собствениците на радио и телевизионни оператори да обявяват публично тарифите си не по-късно от 40 дни преди изборния ден. Предлага се и всички средства за финансиране, както и всички плащания в рамките на предизборната кампания да се извършват само от една банкова сметка. Законопроектът предвижда заменяне на досегашната кабина за гласуване с т. нар. гише и санкции за политическите партии, които купуват гласове. В законопроекта на Мая Манолова от Коалиция за България и група народни представители също се предлагат мерки срещу „купуването на гласове“. В него се изразява мнение, че трябва да бъде направено предложение част от паричните дарения да постъпват по банков път. Предлага се и въвеждане на подвижна избирателна кутия. На второ място в законопроекта се предлага смесена избирателна система – мажоритарна и пропорционална. Предвижда се 58 народни представители да се избират по мажоритарна система в 58 едномандатни избирателни района. По пропорционалната система да се избират 182 наодни представители в 31 многомандатни избирателни района, които се подреждат в кандидатски листи. В проекта на Христо Бисеров от ДПС е включено опростяване на изборния процес чрез намаляване срока на предизборната кампания на 21 дни. Законопроектът предвижда и отпадане на „деня за размисъл“. Народните представители изслушаха и мотивите на вносителите на двата законопроекта за електронно гласуване – единият на Иван Костов и Асен Агов, а вторият на Мартин Димитров, Йордан Бакалов и Ваньо Шарков. Започнаха дебатите по предложените законопроекти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата