Свързани новини

24.03.2009 14:59

Един дал ½ милион да чисти в София?

Видян 1630 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страшен въпрос тегне над голямата софийска община. Възможно ли е да е вярно онова, което се говори в бизнессредите, че един от новите вълци е дал над половин милион, за да се уреди с поръчка за чистене в София?


Няколко фирми поеха събирането на боклука в началото на месеца, след като от него бе отстранен 5 години предсрочно концесионерът Новера.


Слуховете най-вероятно са породени от непрозрачния начин на възлагане на операциите по чистотата. Това стана без конкурс, както е по закон.


А конкурс не се прави, защото общината не смогва да организира. Кастингът за нов концесионер трябваше да е приключил до 1 април 2008 г. и оттогава 5 общини да се чистят регламентирано. Поради некадърност срокът на договора с Новера за тези 5 общини бе удължен до 1 март тази година.


В рамките на 11-те месеца общината отново се напъна да избере достоен кандидат. В последния момент тя извърши някаква процедура, но по такъв начин, че тя не издържа оспорване в Комисията за защита на конкуренцията.


Антимонополният орган не позволи австрийците от Заубермахер да се порадват на победата си в състезанието. Той уважи искането на отпаднал от търга кандидат.


Причината за отстраняването му била ниска цена на нафтата. По условие на общината тя била планирана на над 2,50 лв. За 7 години напред.


В момента дизелът струва 1,66 лв. литъра и то на дребно. Едровото зареждане води до отстъпки над 10% и така цената пада до 1,50 лв.


Битката за петте общини продължава и в съда.


Там ще се води поне още едно дело – на Новера срещу общината поради съмнение на стария концесионер, че фирмата нарочно е водена към фалит от кметството със занижени цени.


Винаги, когато нормалната процедура по обществени поръчки не се спазва, в обществото зрее основателно съмнение за корупция.


Сумата от над половин милион лева, която споменахме в началото на текста, ако наистина такава е дадена, се избива за около седмица от всеки нов чистач. Близо толкова му е бюджетът, отпускан за неизвършваната ритмично дейност по прибирането на боклука. Ако той прави всички свойствени разходи, периодът на избиване би бил по-малък – към 2 месеца.


Сметките на фирмата, значи, излизат и са доста добре премислени. Потърпевши са обаче хората.


Гражаните на София са принудени да се съобразяват с това, че шофьорите на новите боклукчии не познавали улиците в милионния град. Че не умеят да поставят както трябва контейнерите, та от тях се разсипва смет по улици и градинки, а в резултат на това вместо два пъти на ден като старите, събират по веднъж на 2-3 дни.


Затова пък вземат повече пари по разчетите на ресорния заместник – кмет Мария Бояджийска.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.