Свързани новини

13.03.2009 11:17

Таймс: "Боинг 777" са опасни!

Видян 1893 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки пътнически самолети, кацащи и излитащи от британското летище Хийтроу, са с двигатели, които имат потенциално фатален технологичен дефект. Това увеличава вероятността от нови инциденти, подобни на катастрофата миналата година на самолет на "Бритиш еъруейз", пише вестник "Таймс", цитиран от БГНЕС. 


Предупреждението е отправено от американската Национална агенция за безопасност на транспорта. Компанията Ролс-Ройс, която произвежда двигателите, разработва усъвършенстван модел, но самолетите Боинг-777, които имат този дефект, ще останат в употреба още 18 месеца. Над 220 самолета от този вид, включително 15 на "Бритиш еъруейз", ще са уязвими за поява на лед в горивото, което може да доведе до отказ на двигателите. Самолетите Боинг-777 се използват също така в Сингапур и в САЩ. "Бритиш еъруейз" обявиха, че няма да изтеглят самолетите от употреба. Говорител на компанията, цитиран от "Таймс", каза, че са взети мерки за намаляване на опасността от заледяване на горивото. Една от тях е пилотите да засилват скоростта на определени моменти от дългите полети, за да увеличат притока на гориво. Американската агенция обаче твърди, че предпазните мерки, дори и да намаляват риска от отказ на двигателя, може да разсеят пилота и да изложат на опасност полета. Според агенцията самолетът може да бъде изложен и на други рискове, тъй като, за да засили скоростта, пилотът трябва да снижи самолета. 152 души на борда на самолет Боинг-777 на "Бритиш еъруейз" оцеляха по чудо януари миналата година, след като и двата двигателя на самолета отказаха по време на последния заход за кацане. Самолетът се приземи върху тревните площи, като едва не излезе извън периметъра на летището. Колесниците на машината се счупиха, но само един пътник бе сериозно ранен.
Друг самолет Боинг-777, с двигател на Ролс-Ройс, на компанията "Делта еърлайнз" изгуби мощност почти по същия начин миналия ноември, след като лед блокира притока на гориво. Пилотите успяха да предприемат спешни действия, за да възобновят работата му, припомня британският вестник "Таймс".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог