Свързани новини

18.12.2018 13:32

От АИКБ искат отлагане на увеличаването на минималната работна заплата

Видян 1728 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват да бъде отложено увеличаването на минималната работна заплата, предвидено за 1 януари 2019 година. Аргументът на работодателската организация е, че в 15 икономически дейности средната заплата е на нивото на минималната, предаде БНР. Националният тристранен съвет обсъжда постановлението за определяне на минималното възнаграждение догодина.


Час нощен труд да се заплаща в размер на 0,5 на сто от минималната часова ставка, обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. Предложението е на КТ "Подкрепа". Позициите на бизнес и синдикати са противоположни.


Ако един час нощен труд се обвърже с предлаганото съотношение, трябва да е 2,55 лева на час вместо сегашните 25 стотинки, сочи изчислението. Главният секретар на Българския лекарски съюз доктор Борисов посочи, че ставката не е повишавана от десет години:


"Работещите нощна смяна и специално в сферата на здравеопазването са подложени на едни условия, които натоварват страшно много организма и водят много често до сърдечно-съдови заболявания".


Ася Гонева от КНСБ обяви, че час нощен труд може да се индексира с ръста на минималната заплата от 2007 досега, което ще доведе до 87 стотинки на час.


От бранша "Авотбусни превози" възразиха срещу механичното увеличение заради субсидираните пътувания на учениците, пенсионери и други категории, компаниите губят. Магдалена Милтенова:


"А дали някой се е поинтересувал от това колко населени места в страната в момента вече нямат обществен превоз на пътници поради липсата на средства. Нямаме друг избор освен да работим и в часовете, които са определени като нощен труд. Ние заплащаме всичкото това нещо въпреки липсата на тези субсидии, които ежегодно не ни се предоставят".


Социалният министър Бисер Петков посочи, че ръстът на минималната заплата с 50 лева догодина до ниво от 560 ще защити нискодоходните групи и ще ограничи риска от бедност сред работещите.


"Предложеното увеличение отговаря на обективната икономическа и социална рамка на страната. През 2019 се предвижда ръст на БВП. Стабилните макроикономически показатели и търсенето на работна ръка са предпоставка за увеличаването на всички доходи, БВП от 3,7 процента, очакванията са за запазване на добрия бизнес климат в страната, на заетостта".


"473 хиляди получават минимална заплата към юни тази година", посочиха от бизнеса. Това е повече, отколкото са били хората на минимална заплата през 2017-а". Председателят на АИКБ Васил Велев цитира данни от проучване на членската маса, според което девет процента смятат, че минималната заплата дори трябва да е по-ниска от сегашните 510 лева. Позицията на организацията е против ръста на минималната заплата догодина и защото в различните сектори и региони икономическата ситуация е различна.


"Квалифицирани и неквалифицирани, работещи, неработещи, трудолюбиви, мързеливи, всички са изравнени – минималната работна заплата не може да бъде еднаква за всички икономически дейности. Трябва да се договаря така, както се случва в половината работеща Европа", посочи Васил Велев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец