Свързани новини

14.12.2018 13:34

БСП: Предстои кражбата на века - кабинетът ще преразпределя 10 милиарда през 2019 г.

Видян 3138 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите от мнозинството сте само гумен печат, който подпечатва цялото това безобразие, заяви депутатът от "БСП за България" Антон Кутев в декларация на парламентарната група на левицата.


 


Декларация от името на ПГ на „БСП за България“


 


Изразходването на публични средства е ключова част от политическия живот в страната и е концентриран израз на политиката. Именно затова, законът изисква всички публични разходи да се правят на конкурсен принцип, което ни задължава респективно да осигурим прозрачност и ефективност на изразходването на средствата. Именно  затова, Законът за бюджета, като най-важният закон за годината, се приема от Народното събрание, което гарантира прозрачното и справедливо изразходване на парите на българите. Духът на закона, а и демократичните принципи, изискват да се гарантира, че всеки лев, събран от българските граждани, трябва да бъде изразходван с максималните прозрачност и ефективност. Всеки лев!


Какво се получава обаче на практика? Видно от ситуацията до момента, на база на предварителни оценки на Министерство на финансите, се очаква салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към ноември 2018 да бъде положително - в размер на 2.8 млрд. лв. Казано на прост, човешки език, годината ще завърши с 2 млрд и 800 млн. лв. излишък. Това е повече от 10% над заложените приходи в приходната част на бюджета. Огромни пари, изкарани с тежък труд от българите, платени на държавата със скърцане на зъби, в условия на масов недоимък. Управляващите казвате, че сте свършили много работа и затова сте събрали толкова много пари над предвиденото в бюджета. Това, както всички знаем, е лъжа! Защото при обсъждането на Бюджет 2018,  преди една година, БСП многократно прогнозира, че през 2018 г. държавата ще събере поне 2 млрд. и 134 млн. лв. повече, отколкото управляващите са предвидили. Тогава ви казвахме, че умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел: да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 млрд. лв. от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната, пренебрегвайки духа на закона, без никаква конкуренция и прозрачност. Както виждате, това, което БСП ви говореше преди една година, сега се случва точно така. Събрахте почти 3 млрд. лв. повече, но не ги вкарахте в бюджета, умишлено намалихте рамката на бюджета, и сега харчите тези пари по най-непрозрачния начин. Смело можем да твърдим, че е в интерес не на българските граждани, а на двама или трима човека, които ще станат неприлично богати, в резултат на тези действия.


Какво имам предвид:


Преди година вие отхвърлихте всички предложения на БСП по бюджета под предлог, че няма финансов ресурс да бъдат изпълнени. А всички наши предложения заедно струваха 2,134 млрд. лв. Бюджетът е преизпълнен с почти 3 млрд. лв., както ви казвахме още тогава.  Ако вие бяхте приели предложенията на БСП за бюджет 2018 днес:


Над 1,6 млн. пенсионери щяха да получат осъвременяване на пенсиите си и те щяха да се увеличат между 20% и 30%. Предложихме това осъвременяване на база 2013 г. и то щеше да струва 810 млн. лв. на бюджета. 38 хиляди майки можеха да получат увеличение на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от една до две години, което сега е 380 лв. То щеше да бъде 460 лв. и да струва 55 млн. лв. на бюджета. Можеше да се разшири обхватът на помощта от 250 лв. за началото на учебната година и за децата от втори, трети и четвърти клас. Тази мярка щеше да обхване родителите на още около 120 хиляди деца и да струва 30 млн. лв. на бюджета. Работещите родители можеха да приспаднат до 50 лв. на дете месечно от дължимия Данък общ доход, което щеше да струва 290 млн. лв. на бюджета. Малките и средни земеделски производители можеха да получат допълнително субсидиране в размер на 100 млн. лв., вместо да им намаляваме праговете на задължителното осигуряване. Държавните болници можеха да не бъдат търговски дружества и дълговете им от 500 млн. лв. към декември 2017 г. можеха да бъдат платени. Можеше да започне строителството на нова детска педиатрична болница на стойност 50 млн. лв., вместо да закриваме и преустрояваме съществуващата. Болниците в труднодостъпните райони можеха да получат живителна субсидия за капиталови разходи и издръжка в размер на 31 млн. лв., вместо да бъдат закривани общински болници. Можеха да бъдат платени и дълговете на НЗОК към чуждестранните здравноосигурителни каси, които към 31.12.2107 г. възлизаха на 260 млн. лв.  


 Всичко това не се случи през тази година защото, драги колеги от мнозинството, от пенсиите на пенсионерите не може да се краде. Социалните разходи, които ние ви предлагахме не са по душата на Борисов, защото пенсионерите комисиони не плащат. И прякото доказателство за това, че именно комисионите са мотивацията ви за действие, е начинът, по който през тази седмица харчите парите на българските граждани. Вместо да повишите пенсиите на пенсионерите, правителството вчера реши да изхарчи 1 млрд. и 350 млн. лева от въпросния излишък за строителството на магистрала „Хемус“. Защо именно за магистрала се дават тези пари. По много проста причина. Тези пари ще бъдат изхарчени без никакви обществени поръчки. Те ще бъдат възложени на държавната фирма „Автомагистрали“, която както всички знаем- няма никакъв капацитет да изпълни подобно строителство. Т.е. няма машините, няма персонала, няма материалите, няма нищо! Тази фирма просто ще препоръча дейностите по строежа на други частни фирми.


Това, дами и господа от мнозинството, както добре знаете, ще стане без никакви обществени поръчки, без конкуренция на цени и качество, без никаква прозрачност. Двама или трима човека в тази държава ще решат, на кои фирми да платят милиард и половина лева, изцяло в разрез с духа  както на закона, така и на демокрацията. С това тези хора ще станат неприлично богати, въпреки че вероятно вече са такива, защото не им е за първи път. Аз знам името на единия от тези хора. Може ли някой в държавата да си представи, че разпределянето на милиард и половина лева за строителство може да се случи без пряката намеса на Борисов? Кой според вас, драги български граждани, ще разпредели тези поръчки и кому ще бъдат дадени комисионите? От милиард и половина поръчки- колко ще бъдат комисионите?


Вие, управляващите, стоящи в залата или част от вас, няма да получите и стотинка от тези пари. Вие сте само гумен печат, който подпечатваше цялото това безобразие в рамките на тази година. Замислете се ролята си в този парламент и за местата, които заемате. За да сте съвсем сигурни за това, че именно вие сте тези, които давате възможност да се получат комисиони от стотици милиони. За да не се случи подобно разпределение на средствата, ние още преди два месеца внесохме законопроект, който трябваше да поправи Закона за публичните финанси. Всичко това става на основание чл.109 ал. 3 от закона. В нашето предложение правим промяна в него, така че да бъде ограничена възможността за преразпределяне на средства само в рамките на 1%  от приходната част на бюджета. Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Ако този законопроект беше приет, а той  вече два месеца не влиза в зала, цялото това нещо нямаше да е възможно. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ 30.06.2019 14:08

    "Ние грабим, вие плащате! Ясно?" ОПГ ГЕРБ

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.