Свързани новини

14.12.2018 12:26

Патриарх Кирил към ООН: Защитете вярващите в Украйна

Видян 807 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската православна църква заяви, че патриарх Кирил се е обърнал към ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи с призив да защитят вярващите в Украйна от натиска на украинските власти върху назначените от Москва духовници.


За утре в Украйна е свикан събор, на който се очаква да бъде създадена нова, независима украинска църква, а властите оказват натиск върху духовниците да подкрепят този ход, предаде БТА.


"В последно време намесата на ръководителите на светската украинска държава в църковните дела придоби характер на груб натиск върху епископата и духовенството на Украинската православна църква, което позволява да се говори за начало на пълномащабни гонения", заяви руският патриарх в писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, папа Франциск и други духовни лидери, в което ги призова да помогнат за защита на духовниците, вярващите и тяхната вяра в Украйна.


Според него натискът, нарушаващ конституционните права и свободи на украинските граждани, се оказва, "за да бъде принуден епископатът на Украинската православна църква да участва в това събитие ("обединителния събор")".


Украинската конституция постановява, че "църковните и религиозните организации са отделни от държавата", следователно "всяка намеса на държавата в междуцърковните отношения е противоконституционна", отбелязва Руската православна църква.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей