Свързани новини

13.12.2018 10:18

€90 млн. ни глобява Брюксел

Видян 3316 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия ще глоби правителствения Български енергиен холдинг – най-голямата държавна фирма у нас, още този месец, заради възпрепятстване на достъпа на конкурентите до ключовата газова инфраструктура, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информация от три източника, запознати със случая. Става въпрос за световната, а не за българската емисия на американската агенция за икономическа информация.


Евентуалната глоба може да варира от €70 млн. до €90 милиона, което е по-малко от досега въртените от експерти 300 млн. евро. Сумата обаче отново е огромна – повече от цялата годишна оперативна печалба на Българския енергиен холдинг, който от своя страна само за последните 3 години влезе в над 3 млрд. дългове – само през октомври 600 млн.лв.


Заради правителствените решения и кръга Кумгейт от Хасково, който управлява холдинга, тези пари ще бъдат взети чрез сметките за ток на гражданите и бизнеса, а последният, както вече се разбра – ще ги калкулира в цените на всички стоки и услуги. Европейската комисия и българското Министерство на енергетиката отказаха коментар за Euractiv, който оповести новината. Глобата е свързана с жалба от частната газова компания Овергаз.


Отношенията между Овергаз и държавните газови компании остават сложни. През 2010 г. Булгартрансгаз, най-голямата българска газопреносна компания, блокира достъпа на Овергаз до газовата мрежа. Овергаз подаде жалба до Европейската комисия. През 2011 г. Европейската комисия проверява няколко български газови компании, като част от по-широко разследване на евентуални нарушения на антитръстовото законодателство, които са част от течащата проверка на Газпром.



През ноември 2017 г. българският парламент реши да не признае бъдещо решение на Европейската комисия относно господстващо положение на  БЕХ и дъщерните му дружества Булгаргаз и Булгартрансгаз на пазара. Така ще се стигне до дело в Съда на ЕС, което ще ни струва пъти повече. Може и 300 млн.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля