Свързани новини

12.12.2018 17:22

Мей се разклати, вътрешен вот на недоверие при торите

Видян 1896 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прогнозираният още в края на ноември от 19 минути вот на недоверие от собствената й консервативна партия срещу Тереза Мей бе насрочен за 20 часа днес. Още с обявяването на набиране на 48 писма от депутати тори беше ясно, че е подготвена необходимата бройка. В последния момент един от тях започна да изпада в дълбоки размисли дали да не се откаже.


Още в 0,30 ч. бг време в сряда, след завръщането й от европейска обиколка от Хага през Берлин и Брюксел до Лондон, Мей е била уведомена от комитета по вота за набраните писма от достатъчен брой депутати. Тя е преценила, че гласуването не бива да се бави. Това й е от комплекс, след като получи сериозни обвинения, че насрочи, после обяви, че няма да отложи и накрая отложи гласуването на споразумението с ЕС по Брекзит в парламента в Лондон. Което доведе до обявяването на вота на недоверие от нейните съпартийци. И до обвинения в хаос и неадекватност и от тях, и от опозицията.


Така стартът на вътрешния вот срещу Мей е бил определен за 20 часа, а финалът за 24 часа. Мей се нуждае от 50+1 гласа в своята партия. Дори да  получи доверие обаче, това не й гарантира спокойствие, защо ще внесе споразумението, а не й стигат гласове да го прокара през парламента.


В отчаян опит да спаси лидерството си, тя пусна слуха, че е готова да се оттегли от председателството и да не води партията при предсрочни избори, ако бъде подкрепена от всички при вота на недоверие и прокарването на сделката за Брекзит с ЕС. Така влезе в ролята на жертва и очаква състрадание.


Всъщност, именно неспособността й да договори добри според опонентите си условия за Обединеното кралство и обвиненията в капитулация пред Брюксел се оказаха повод за недоверието към Мей. Поне 70, а според последните проучвания на консервативните медии – над 100 тори,  няма да подкрепят собствения си премиер при гласуване на сделката в британския парламент. Северноирландските юнионисти, благодарение на чиито 10 гласа Мей стана министър-председател след фиаското й на миналогодишните, свикани от нея избори, на които разчиташе на разширено мнозинство, а получи малцинство, също оттеглиха подкрепата си за споразумението по Брекзит.


100 от 315 консерватори изпратиха туитове в подкрепа на Мей. Въпросът е дали тя е способна да събере поне 158 гласа. Вестниците вече са пълни с имена на кандидати, борещи се за лидер на консерваторите.


А червената опозиция обеща цялостен парламентарен вот на недоверие за хаоса в управлението, независимо дали Мей оцелее. Той ще бъде преди 21 януари, когато е крайният срок за споразумение по Брекзит. Идния четвъртък британският парламент се разпуска за Коледа и Нова година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби