Свързани новини

11.12.2018 09:56

Румънска фирма, обвинена в корупция печели търг за 380 млн. лв. у нас

Видян 3277 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Дружество със съмнителен състав получи една от най-големите обществени поръчка на НКЖИ за 379 млн. лв.. Консорциум между българска, румънска и испанска компания трябва модернизацията на участък от жп линията Костенец – Септември. Крайният победител се оказа Обединение между Транс логистика ЕООД в качеството си на лидер и партньори Контратас Иглесиас-Испания и Аркада Къмпани-Румъния. Скандалното е, че срещу румънската фирма има повдигнати обвинения от антикорупционната прокуратура DNA, при това за кражба на евросредства именно от рехабилитацията на жп линия, сочи съвместно разследване на Биволъ с румънския център за разследваща журналистика Rise Romania.
   От Биволъ посочват още, че българската фирма играе ролята на „пощенска кутия“, а испанският партньор изобщо няма опит в железопътното строителство. При това проектът, спечелен от консорциума е изключително сложен с много сериозни инженерни съоръжения.
Лидерът в спечелилия консорциум е с адрес за контакт в Плевен. Собственик и управител на Транс Логистика е Тони Петков Тодоров, а фирмата е за геодезия, не за строителство. От справка за осигурените лица в НОИ става ясно, че през цялата 2017 г. фирмата е имала само едно осигурено лице, пише Биволь.
Срещу румънският участник Arcada Company в самата Румъния е повдигнато обвинение за злоупотреби. Това обаче не е основание за отстраняване му от търга в България. Съгласно ЗОП, от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка се отстранява само кандидат или участник, който е с влязла в сила присъда за корупционни престъпления, включително извършени в друга държава.
Междувременно, отпадналите от търга кандидати са големи компании с безспорен опит в железопътното строителство и завършени големи инфраструктурни проекти, сред които гръцки, китайски, мексикански и италиански строителни фирми. От шестте подадени оферти са елиминирани четири и са отворени само 2.
От решението на комисията излиза, че всички останали не са успели да формулират техническо предложение на висотата на обединението, предвождано от неизвестната Транс Логистика,  която не е печелила нито една обществена поръчка и няма никакъв опит в железопътното строителство. Това буди редица допълнителни въпроси за конкурса, предвид високите изискванията за поръчката.

Източник: Биволь





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Намерете начин и популяризирайте тази наглост на НКЖИ и МТ! Не бива да се пробутват фиктивни фирми. Стига тишина

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и