Свързани новини

11.12.2018 09:27

Брюксел каза "да" на ограниченията за лотобилети

Видян 1793 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ключовите промени в Закона за хазарта, с които сериозно се ограничава продажбата и рекламата на лотарийни талони, вече имат "зелена светлина" от Европейската комисия. Това става ясно от отговори до Mediapool от министерствата на икономиката и на финансите.

През пролетта тогавашният вицепремиер, а сега депутат от "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, инициира важни промени в Закона за хазарта с цел да се ограничи лотоманията у нас, която кара хиляди българи, много от които социално слаби, да дават последните си пари, за да търкат билетчета в лотариите на хазартния бос Васил Божков.

Въпреки че на теория Симеонов получи принципна подкрепа за промените от ГЕРБ и БСП, на практика законопроектът му тръгна с фалстарт още на първото заседание на бюджетната комисия, която трябваше да го разгледа - на 20 юни. Тогава председателката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че текстовете няма да се обсъждат, а първо ще се пратят за задължителната в такива случаи нотификация до Европейската комисия, тъй като такова е изискването на Директива (ЕС) 2015/1535, установяваща процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти.

Още тогава беше ясно, че процедурата ще забави проекта с най-малко четири месеца, както се и случи.

"Началната дата на нотификацията е 14 юли тази година. Периодът на прекъсване (изчакване) е приключил на 15 октомври 2018 г. По време на този период не са постъпвали предложения, бележки, коментари и подробни становища от службите на Европейската комисия и/или държавите членки. В тази връзка няма правна пречка, свързана с изискванията на Директива (ЕС) 2015/1535, да бъдат предприети действия по окончателното приемане на законопроекта", посочва Министерството на икономиката. У нас само ведомството на Емил Караниколов има право да извършва нотификация на всички проекти на технически регламенти, включително на закони.

В случая с хазарта МИ не се е самосезирало за нотификацията, а е било подтикнато от финансовото министерство, което го е уведомило за законопроекта на Валери Симеонов. От МФ също потвърдиха, че ЕК е дала "зелена светлина" за промените в хазарта още на 15 октомври. След това, на 9 ноември, ведомството на Владислав Горанов е уведомило Менда Стоянова, че процедурата по нотификация е приключила, но депутатката от ГЕРБ научи за това от Mediapool.

"Ще се занимаем със законопроекта след Нова година", заяви Стоянова.

Валери Симеонов коментира, че ще настоява текстовете да се разгледат. "Не съм се отказал. Ще искам проектът да се разгледа от бюджетната комисия. Държавният бюджет вече е гласуван, така че има възможност текстовете да се придвижат", каза Симеонов.

Законопроектът на Симеонов предвижда забрана не само на пряката, но и на непряката реклама на хазартни игри, с изключение на показването на наименованията на игрите, търговската марка на операторите и тегленето на тиражите. Другата съществена промяна е забраната за продажба на талоните във всякакви търговски обекти, както е в момента, и ограничаването ѝ до специални пунктове за залози с лиценз от комисията по хазарта.

Законопроектът бе предизвикан от агресивната и сериозна по обем реклама на хазартни игри основно по Нова телевизия и бТВ, която се оказва легална, въпреки че в закона има забрана на пряката реклама на хазарт.

Според изнесени от агенция "Медия клуб" данни "Националната лотария" е рекламодател №1 в България както за 2017 г., така и за първото полугодие на 2018 г. с вложения съответно от 23 млн. евро и 13 млн. евро в телевизионна и печатна реклама. Според в. "24 часа" само договорът на лотарията с Нова телевизия е на стойност около 25-30 млн. лв. годишно.

Срещу промените на Симеонов се зароди силна съпротива както от страна на самото хазартно лоби и неговите бизнес организации, така в средите на спорта, който също се ползва от благодеянията на хазартните босове.

Оттук нататък съдбата на законопроекта не е ясна, но не личи особен ентусиазъм сред управляващите той да бъде окончателно приет.


Източник: Медиапул



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.