Свързани новини

10.12.2018 11:20

Шоково поскъпване на всичко заради скока на тока

Видян 2524 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-високите цени на тока за бизнеса, които скочиха драстично тази и ще се удвоят догодина, вещаят шоково поскъпване на основните стоки и храни, алармират производителите. След като енергията за индустрията нарасна по цена с пъти е естествено да се покачи и стойността на самата продукция. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни, които купуваме. Ще бъде поне между 5 и 10% при крайния продукт. Работодателите вече  настояха държавата да се намеси, защото цената на тока неминуемо ще се отрази и на бита.


Очаква се нов скок в цените на стоките от първа необходимост. Най-сериозно ударът ще се усети от производителите на хляб, пише Сега. Бизнесът вече вдигна между 30 и 70% на насъщния заради цената на тока, който използва. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните.


Хлябът е основната храна, най-вече за хората, които получават минимални доходи. Припомняме, че 2,2 млн. души живеят с под 321 лв. – това е прагът на бедност и това не са само пенсионерите. 5,5 млн. души получават доходи под 550 лв.. При този ръст на цените, минималната издръжка минава 600 лв., алармира още през септември икономическият експерт Мика Зайкова.


„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. „В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, каза той.


По-високите разходи имат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас идва именно от тока, изчисляват от бранша.


При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека.


Миналата седмица бизнесът предупреди за предстоящ драстичен скок в цената на тока за индустрията до рекордните 300%. Скокът на цените на борсата притесни работодателските организации. На свой ред шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че цената на тока за бита ще остане непроменена до лятото на 2019г.


Работодателите обаче подчертаха, че сега цените достигат 250 лв. на мегаватчас, а по-рано КЕВР е дала прогнозна цена за периода от 70 лв. Ресорният министър Т. Петкова лъжеше, че не може да има поскъпване над 20%. Междувременно всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса  и крайния потребител.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Арпаджик 30.06.2019 14:08

    Давайте!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    През пролетта ще се преброим

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион