Свързани новини

08.12.2018 20:12

Радев: Нечетящи хора решават съдбата ни

Видян 2031 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В годините на прехода българите приеха, че несправедливостта е наша орис. Вашата мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моя.


С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите, на които посвети речта си по време на честването на 130-ата годишнина на Софийския университет в Народния театър тази вечер.


"Днес няма да отправям дежурните пожелания към българското образование, но не мога да не спомена, че младите българи са много малко. Върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралният климат, да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България", заяви Радев подчерта, че студентите са призовани да бъдат "съвестта" на нацията.


Не познавам млад човек, който седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност, борете се срещу лицемерието и покварата. Не оставяйте да ви заблуждават, не подминавайте агресията на невежеството - посъветва президентът.


Днес някои се опитват да ви казват, че грамотността е досадна подробност, но вие знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона. А сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да вземат решения - възмути се президентът и посочи, че "културата е мантинелата, която ни пази да не паднем в бездната".


На фона на така описаната от него българска реалност той призова младите хора да водят битка за установяването на справедливост в България.


Президентът Радев бе гост на тържеството заедно със съпругата си Десислава Радева. В началото му прозвуча химнът на Република България, след което бяха посрещнати членовете на Академичния съвет и гостите на празника от различни висши училища от света.


След речта на ректора проф. Анастас Герджиков и тази на президента Радев поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев прочете заместничката му Деница Сачева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а