Свързани новини

08.12.2018 09:15

Радев: Не съм избран, за да премълчавам истината

Видян 2517 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България е в критично състояние. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ. „Демокрацията я застрашават я много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите“, заяви той. „Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори. Да не забравим и отчайващо ниското доверие в българския парламент. Отчайващо ниското доверие в парламента също е тревожен симптом. Вземането на еднолични решения, включително относно бюджета, който се приема със закон, е друг проблем. Считам, че състоянието на българската демокрация е критично“, каза още Румен Радев.

На въпроса защо демократично избраният президент се оплаква от качеството на демокрацията, Радев отвърна: „Не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я изричам и отстоявам. Знаете, че не президентът, а правителството оперира с бюджета, разпределя обществените поръчки, финансира медиите. Помните онези 400 000 бюлетини, намерени в Костинброд, помните онeзи депутати, които пренасяха чували с бюлетини. Знаете вечните дебати на българската политика: за мъртвите души, за корпоративния вот, за платения вот, за изборния туризъм. Ние трябва да застанем с лице към проблемите. Затова казвам: да, българската демокрация има драматични проблеми“.

Запитан за съперничеството между него и премиера на външнополитическата сцена, президентът отвърна:

„Фотосесиите не са мой патент. И не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма, напротив, опасно е отсъствието на взаимен контрол между властите, каквото наблюдавахме през мандата на моя предшественик“.

"Не приемам внушението, че виждате ли проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството", каза още президентът.


„Бедността, несправедливостта, несигурността са трупани с десетилетия и се задълбочиха през последните години. Това прави труден диалога ми с правителството, което не чува народа. Мнозинството се държа оскърбително с протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти, покачва данъчното бреме на по-бедните хора. Не мисля, че това е покана за диалог към мен“, каза държавният глава и подчерта, че не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани.

„Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания“, каза още Румен Радев.


Запитан дали всеки, който протестира срещу това правителство, може да разчита на президентска подкрепа, Радев отговори: „Ако каузата му е справедлива, отговорна и демократична, разбира се, може да разчита на подкрепата ми“.


Президентът очерта и решенията, които биха укрепили българската демокрация.

„Считам, че спешно трябва да се отстранят възможностите за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Маца 30.06.2019 14:08

    Тоя е прекалено семпъл, а новата му жена - магистралка

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне