Свързани новини

07.12.2018 09:32

България очаква до €330 млн. глоба за газов монопол

Видян 2373 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 
Сумата по делото, заведено от Европейската комисия (ЕК) срещу България, Българския енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната, може да достигне 330 млн. евро. Това каза в сряда анализаторът от Атлантическия съвет Васко Начев пред БНР.

Наказателната процедура беше образувана заради жалба на „Овергаз“ от 2011 г., а разследването започна две години по-късно. Окончателно решение не е взето, но според експерта наказателната процедура срещу страната ни може да се окаже „коледен подарък с негативни окраски“ за България. Присъдените санкции по наказателни процедури постъпват в бюджета на ЕС. В момента България е в наказателна процедура и за качеството на въздуха и също може да се наложи да плаща сериозни глоби.

"Сумата ще бъде такава, каквато ЕК счете за необходимо да определи. Българското правителство и колегите от БЕХ сме направили всичко необходимо да водим разговори с ЕК. Много е важно да стане ясно това, че твърдените от ЕК нарушения категорично са отстранени от 1 януари 2015 г., ако изобщо е имало такива, и ЕК ни е уведомила официално за това. Така че аз очаквам санкция, която евентуално да отговаря на това, което реално се е случило за този период от време, а именно - нарушение няма, България реализира успешно своята политика за изграждане на междусистемните връзки, за развитие и либерализация на пазара". Това отговори вчера енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на в. "Сега".

В края на ноември м.г.  парламентът задължи енергийния министър Теменужка Петкова да защитава пред Брюксел позицията, че няма газов монопол от страна на държавата и ако й бъдат наложени санкции от страна на Еврокомисията, да ги обжалва пред Съда на ЕС.

В делото на ЕК за достъпа до газовата инфраструктура българското правителство не успява да защити ефективно националния интерес, смята обаче Васко Начев. "Има пряко отговорни за това, че България ще бъде осъдена със сума, по-голяма от 70 млн. евро, която министър Теменужка Петкова обяви в изслушване в Народното събрание“, подчерта Начев, като добави: „Тогава казаха, че не трябва да влизаме в извънсъдебно споразумение, където договорката беше да платим 70 млн. евро наказание, а да защитаваме националния интерес. Не знам някой да е предложил извънсъдебно споразумение, и то да е с по-тежък ефект, отколкото влизайки в съдебен спор и решение на съда. Няма такъв вариант“.

„Газпром“ също влезе в извънсъдебно споразумение с ЕК, а не предпочете съда, защото си даде сметка, че там наказанието със сигурност ще бъде по-високо“, каза още Васко Начев. Той визира постигнатото споразумение на "Газпром" с еврокомисията, с което руският монополист призна, че е налагал неправомерни цени на няколко източноевропейски държави, сред които и България, за да избегне многомилиардна глоба.

Сегашните действия на правителството, на парламента и на „Булгартрансгаз“ заплашват, дори след плащането на очертаващата се глоба, ситуацията да остане непроменена, опасява се Васко Начев. Става дума за промяната на енергийната стратегия и за планирания газов хъб "Балкан". "При сегашните действия от страна на правителството, парламента и "Булгартрансгаз" ще се случи така, че ние пак ще имаме един-единствен участник, който транзитира газ през България, и той е запазил 100% капацитет. Ако с един играч на пазара, пък било той и "Газпромекспорт", правителството смята, че може да изгради газоразпределителен център, или хъб "Балкан“, значи някой дълбоко не познава нещата или по-скоро тенденциозно се опитва да ги представи по-различно", заяви Начев.


Източник: Сега



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    А Северен поток не е ли с единствен участник?

  • 001 Борба срещу СССР 30.06.2019 14:08

    Браво! Има малка полза от ЕС.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на