Свързани новини

11.03.2009 18:33

Станишев: Сърбия и България бележат нова атмосфера на партньорство

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните години България последователно подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на държавите от Западните Балкани, включително на Сърбия.


Това подчерта премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с вицепремиера и министър на вътрешните работи на западната ни съседка Ивица Дачич, съобщи правителствената прес-служба. Той е на официално посещение у нас по покана на българския си колега Михаил Миков. Страната ни активно работи и за задълбочаване на регионалното сътрудничество и установяването на стабилни и добросъседски отношения между всички държави на Балканите, защото това е в наш интерес, допълни министър-председателят. Той изтъкна новата атмосфера на партньорство между България и Сърбия и определи като много добро двустранното сътрудничество.
В рамките на Европейския съюз винаги сме настоявали на най-високо ниво за ясна европейска перспектива за Сърбия и държавите от Западните Балкани, посочи още премиерът и приветства Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Сърбия с ЕС. Отношенията между Сърбия и България са ключови за целия регион и е много важно те да се развиват възходящо, заяви от своя страна сръбският вицепремиер. Той подчерта ключовото значение, което има българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия и изрази увереност, че тя ще продължи и занапред. Общо бе мнението на премиера Сергей Станишев и вицепремиера Ивица Дачич, че е необходимо по-прагматично сътрудничество между отделните ведомства на двете страни, особено по подготвяните в областта на вътрешните работи съвместни проекти. Сред тях са споразумение за защита на класифицираната информация и споразумение за местния граничен трафик на общата сухопътна граница. Българското вътрешно министерство е предложило и проект за създаване на съвместен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП „Калотина”. В процес на съгласуване са и въпросите, свързани с отваряне на нов граничен пункт между двете държави. Сергей Станишев и Ивица Дачич бяха единодушни, че е необходима политическа воля за ускоряване на процедурите по реализацията на инициираните двустранни проекти, тъй като, по думите на премиера, организираната престъпност в региона днес е много по-гъвкава и мобилна. Министър-председателят Сергей Станишев получи покана от Ивица Дачич да присъства на инициираното от сръбската страна съвместно антитерористично полицейско учение в рамките на тристранното споразумение за сътрудничество между Сърбия, България и Румъния. За задълбочаване на двустранното сътрудничество и в областта на енергетиката, инфраструктурата, образованието и науката, се обявиха още двамата. Премиерът изрази и надежда, че Сърбия ще участва на високо равнище и в организираната от страната ни в края на април енергийна среща на високо равнище в Пловдив. По време на разговора министър-председателят изрази благодарност за готовността на сръбските власти да работят за запазването на културната идентичност на българското малцинство в Сърбия. За нас е много важно българската диаспора навсякъде по света да бъде мост между страните и затова сънародниците ни в Сърбия трябва да могат да запазят културната си идентичност и връзката си с Родината, подчерта премиерът Сергей Станишев.
По-рано днес се състоя срещата на вътрешния министър Михаил Миков с Ивица Дачич. Двамата обсъдиха мерки за подобряване на взаимодействието в борбата с организираната престъпност. Между двете вътрешни ведомства са установени стабилни контакти на полицейско сътрудничество, а проведените днес разговори обогатяват и осъвременяват на практика това взаимодействие, бяха единодушни министър Миков и Ивица Дачич.  Информацията е на агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Tesla

Tesla съкращава повече от 10% от работната сила

Tesla ще съкрати повече от 10% от служителите ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог