Свързани новини

03.12.2018 09:33

Извънредно положение в Париж обсъди с министрите си Макрон

Видян 1759 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Искане за въвеждане на извънредно положение, сякаш Париж е Киев, бе поискано от две полицейски организации във Франция. Причината бяха безпрецедентните поне от десетилетие бунтове в Града на светлината. В страната вече две седмици не престават протестите срещу непоносимите цени на горивата и новата данъчна тежест – две интересно съвпадащи с българските теми.
Президентът Макрон свика заседание с премиера и със старшите министри. Те трябваше да вземат решение как да управляват процеса, който изведе хиляди хора в самия център на френската столица и ги хвърли в истински боеве с полицията. Източник от Елисейския дворец заяви, че вместо извънредно положение президентът е говорил за адаптиране на силите за сигурност към бъдещите протести.


 Също, като при революцията от 1789 г. и при Парижката комуна почти век по-късно, на улиците се появиха и истински барикади. Французите са известни с това, че никога не се оставят и се борят до последно за правата си, за разлика от българите например.
Хората вече искат оставката на непопулярния млад президент. Извикаха го ясно и хиляди в марш по Шанз Елизе. Те се бунтуват срещу него и презрителната богаташка прослойка, поради което потрошиха витрини, коли и банки в най-скъпата зона на Париж около Елисейски дворец, на Плас Вандом и по Авеню Фош. Още повече се озлобиха, след като по хората бяха мощно атакувани със сълзотворен газ, съобщи Гардиън. От 400 арестувани в събота, 300 останаха за повече от 24 часа в килиите. Един протестиращ изпадна в кома след бой от полицията, което допълнително разпалва напрежението. Неадекватната реплика на Макрон, че „не приема насилието” и то произнесена в Буенос Айрес, където той беше от четвъртък до неделя сутрин в най-тежките моменти, беше приета като допълнително предизвикателство към „жълтите жилетки”, както наричат демонстрантите.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на