Свързани новини

01.12.2018 09:22

БСП: Европейска прокуратура ще наказва политици

Видян 1306 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерите на партии от Централна и Източна Европа, които се събраха във Вишеград, излизат с обща позиция за създаването на Европейска прокуратура.


Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви пред тях, че всички европейски граждани дават своя принос за европейския бюджет, но кражбите и измамите с пари от европейските фондове пълнят джобовете на малцина, а страдат изрядните данъкоплатци, съобщиха от пресцентъра на партията.


“В последните две години ние събрахме информация за много случаи на корупция при правителството на Бойко Борисов. Подадохме сигнали до българската главна прокуратура и бяха образувани досъдебни производства. В последните месеци работим и за подаване на необходимата информация на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Трябва да бъдем непримирими. Европейска прокуратура е нужна. Може  най-накрая някой политик у нас да влезе в затвора”, каза още тя.


Според Нинова понастоящем финансовите интереси на ЕС не са достатъчно добре защитени. На първо място тя посочи, че съществуващите органи на ЕС - Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) и Европейската полицейска служба (Европол) не могат да извършват наказателни разследвания, нито да преследват по наказателен ред случаите на измама. “ОЛАФ може само да предава резултатите от административните си разследвания на компетентните национални органи, които след това решават самостоятелно- дали да образуват наказателно производство, въз основа на констатациите на ОЛАФ”, обоснова се тя.


На второ място, според нея има големи различия в националните усилия в областта на правоприлагането от страна на отделните държави-членки, като те не винаги предприемат необходимите действия за справяне с престъпленията против бюджета на ЕС. “Понастоящем едва в около 50 % от случаите на съдебни препоръки, предадени от ОЛАФ на националните прокурорски органи, се стига до предявяването на обвинение.


Европейската прокуратура, чрез своите разследвания във всички участващи държави-членки, ще способства за реални наказателни преследвания и понасяне на отговорност за злоупотреби с евросредства”, каза още Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Доста ще сте напрегнати днес

Доста ще сте напрегнати днес и така може да объркате