Свързани новини

27.11.2018 09:30

Без заплати за октомври в правителствена болница, шефът й отсъства цяла седмица

Видян 3405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   В т. нар. правителствена болница – Лозенец – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение. А се оказва, че там работят лекари, сестри и санитарки с мизерни заплати, научи e-vestnik от източници от болницата.

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата от една седмица, дошъл е за пръв път сега в понеделник да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Т

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н.

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напускат болницата, защото някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои сектори работата не толкова натоварваща.

Причините за забавянето на заплатите изглежда са поради едно дошло изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица
да превърнат болницата в педиатрия

Решението изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники. Сградата на „Булгартабак” например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология. Много от решенията не се осъществиха поради невъзможност. Сега решението е болница да стане пак болница, но пак има проблеми.
През 1990-1991 г. в болница „Лозенец” е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после предиатрията е преместена, защото мястото е било неподходящо.
В приетият неотдавна бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.

България няма педиатрична болница. Педиатриите в България са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.

Т. нар. правителствена болница „Лозенец”, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца.
За педиатрия трябва да се намери подходяща болница или да се дострои започнатата още при социализма в комплекса на медицинска академия. Но опитът да се преобразува „Лозенец” в педиатрия може да завърши злополучно, по метода „Развали къща, направи колиба”, смятат лекари не само от правителствена.

В болница „Лозенец“ има скенери и тежка апаратура, която почти не е нужна на педиатрия. Монтирана в специални помещения, от които трябва да се демонтира и изнася, което е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви